EBRD: U Srbiji prošle godine rast BDP 2,3 odsto, a ove 2,0 odsto

od strane | 16/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ažurirala je svoje prognoze regionalne ekonomske perspektive i za Srbiju je procenila da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini iznosio 2,3 odsto, a da će u ovoj godini biti 2,0 procenata.

Kako je saopšteno iz EBRD, smanjena je procena rasta BDP-a Srbije u ovoj godini za 1,3 odsto u odnosu na poslednji izveštaj iz septembra prošle godine, a očekuje se i da će sledeće godine u našoj državi rast BDP biti 3,5 odsto.

Evropska banka najavila je da će sveobuhvatniji izveštaj o izgledima za regionalnu ekonomiju objaviti u maju.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, rast BDP u prošloj godini bio je 3 odsto, a prognoze su da će ove godine biti porast 2,2 odsto, dok će naredne godine biti 3,4 procenata.

U odnosu na poslednji izveštaj iz septembra procenjeni rast BDP-a za Zapadni Balkan u ovoj godini smanjen je za 0,8 odsto, objavljeno je na sajtu te banke.

Visoke cene gasa i inflacija nastavljaju da utiču na ekonomske izglede, pa se očekuje da će proizvodnja u regionima banke, koji se protežu na tri kontinenta, sada porasti za 2,1 odsto u ovoj godini, u odnosu na 3 procenata predviđenih u poslednjem izveštaju u septembru.

Prognoze rasta su se kretale naniže u više od polovine od 36 ekonomija u kojima EBRD radi, uz vrlo malo revizija naviše, a očekuje se da će rast u regionima banke biti povećan do 3,3 odsto u sledećoj godini.

Procenjuje se da je proizvodnja porasla za 3,2 procenata na godišnjem nivou u periodu od januara do septembra prošle godine i za oko 2,4 procenta za godinu u celini. To je sporije nego u periodu pre dve godine zbog rata u Ukrajini i posledica pandemije koronavirusa.

Prosečna inflacija u regionima Evropske banke pala je na 16,5 procenata u decembru nakon što je dostigla vrhunac od 17,5 procenata u oktobru.

Očekuje se da će proizvodnja u centralnoj Evropi i baltičkim državama porasti za 0,6 odsto ove godine, a prošle godine ekonomije regiona su se pokazale otpornijima nego što se očekivalo, saopštila je EBRD i navela da će u 2024. u tim zemljama biti zabeležen ekonomski rast od 2,7 odsto.

Zemlje u jugoistočnoj EU, takođe su bile otporne na šokove, ali su imale niže stope rasta u drugoj polovini prošle godine i za njih se predviđa rast od 1,5 odsto u ovoj i od 3,1 odsto u narednoj godini.

Banka predviđa rast ukrajinskog BDP-a od jedan odsto ove godine, u odnosu na prognozu od osam odsto u septembru prošle godine, a za 2024. prognozira rast od tri odsto.

Rast BDP-a u Turskoj značajno je usporio 2022. i očekuje se da će dalje pasti, na tri procenta u ovoj i narednoj godini zbog rastućih zahteva za spoljnim finansiranjem i političke neizvesnosti zbog predstojećih izbora u toj zemlji.

Te prognoze ne uzimaju u obzir uticaj prošlonedeljnih zemljotresa na ekonomiju zemlje, a taj uticaj na ukupnu ekonomsku aktivnost ove godine će verovatno dovesti do povećanja BDP-a od jedan odsto.

Proizvodnja u istočnoj Evropi i na Kavkazu (bez Ukrajine) premašila je očekivanja u 2022. visokim rastom u Jermeniji i Gruziji.

Međutim, očekuje se da će se rast usporiti na 2,7 procenata u ovoj godini pre nego što se umereno poveća na 3,6 procenata u sledećoj godini zbog slabljenja uticaja vanrednih faktora u vezi sa preusmeravanjem trgovine oko Rusije i prilivom kapitala i kvalifikovanih migranata.

Predviđa se i da će proizvodnja u Centralnoj Aziji porasti za 4,9 odsto ove godine, a za 5,4 procenata u narednoj, zbog planiranih infrastrukturnih investicija, visokih cena roba i preseljenja ruskih preduzeća, kao i da će proizvodnja u južnom i istočnom Mediteranu porasti za četiri procenta u 2023. i 4,2 procenta u 2024 godini.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...