E-agrar ID broj za poljoprivrednike dostupan u poštama Srbije

od strane | 17/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Poljoprivredni proizvođači u Srbiji od danas mogu, ukoliko nisu ranije, da preuzmu svoj elektronski indentifikacioni broj i to je prvi korak u uvođenju informacionog sistema „eAgrar“.

Taj broj poljoprivrednici mogu da preuzmu u poštama širom Srbije, a cilj je uvođenje novog sistema u kom bi 450.000 poljoprivrednih gazdinstava prešlo na digitalno vođenje posla.

Komentarišući ovu novinu koja će poljoprivrednicima doneti mnoge olakšice, a o čemu smo već ranije pisali, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da poljoprivrednici već godinama mogu da preuzmu eID broj u poštama i da, ako je neko fizičko lice za bilo koje druge potrebe eUprave podiglo eID broj i registrovalo se, može da koristi taj isti broj i nema potrebe da ponovo ide da se registruje.

– Oni poljoprivredni proizvođači koji to dosad nisu uradili, mogu da odu u najbližu filijalu Pošte. To je jedan papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i lozinka na osnovu kojih će se oni dalje registrovati – navela je Tanaskovićeva.

Kako je dodala, poljoprivrednici koji nemaju računar ili pametni telefon mogu da odu do najbliže policijske stanice gde će im ti isti kodovi biti uneti u čip lične karte.

Pozvala je sve poljoprivrednike koji nemaju ličnu kartu sa čipom da je izvade, jer će to biti neophodno da se uradi zbog uvođenja eAgrara. Istakla je, takođe, da je za dobijanje eID broja potrebna samo lična karta i da će se na osnovu toga identifikovati fizička lica.

Ministarka je istakla da su prednosti sistema eAgrar brojne, a ono što je od posebnog značaja je da će procedure biti značajno pojednostavljene.

– Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i da se registruju, odnosno da sve potrebno vezano za subvencije, za praćenje stanja, za izmene stanja svog poljoprivrednog gazdinstva, moći će da urade onlajn – kaže Tanaskovićeva.
Ministarka je najavila da će zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju.

– Nema nikakve panike, ako nemate neku mlađu osobu, pričamo o našim starijim poljoprivrednim proizvođačima, negde u blizini, sigurniji ste da to neko drugi odradi, dođite slobodno u poljoprivrednu stručnu službu, mislili smo o svemu, i oni će to uraditi za vas – zaključuje ona.

Izvor: RTS

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...