Zlatibor prvi iz Srbije među 100 svetskih turističkih zelenih destinacija

od strane | 12/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Na ceremoniji u glavnom gradu Estonije Talinu, objavljen je spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja, među kojima je i Zlatibor, saopštila je Turistička organizacija (TO) Zlatibora.

Kako se navodi, priča o mlekari “Naša Zlatka“, kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, kojom je konkurisano, ušla je u „Vodećih 100 priča“ (Top 100 Stories), u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih.

Dodaje se da su saradnju sa svetskom organizacijom “Green Destinations (Zelene destinacije)“, koja je organizator internacionalnog izbora “Top 100 Stories“, predstavnici TO Zlatibor započeli na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu.

– Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije. A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat – navodi se u saopštenju.

Podseća se da je tim TO Zlatibor, predvođen direktorom Vladimirom Živanovićem u saradnji sa „Eko agrar“ pripremio priču o mlekari „Naša Zlatka“, opremljenoj najsavremenijom opremom za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka u kojoj se prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina i time pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima.

– Tim primerom smo ukazali na uspešno stvaranje lokalnog brenda istovremeno korisnog i za proizvođače i za snabdevanje turističkog centra, a Zlatibor je uspeo da uđe među 100 najboljih na izboru u Talinu, čime smo počastvovani – ističe TO Zlatibor.

„Green Destinations“ je neprofitna organizacija osnovana u Holandiji s ciljem unapređenja održivog razvoja destinacija i učesnika u turizmu, kao i njihove prepoznatljivosti na svetskom tržištu.

U saopštenju se naglašava i da će u narednom periodu Zlatibor kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma, te da bude prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...