U Predsedništvu Srbije uručeno ordenje istaknutim pojedincima i institucijama

od strane | 15/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da odlikovanjima koja se uručuju povodom Dana državnosti Srbija pokazuje da ne zaboravlja prijatelje države, da misli na sve one koji su nešto učinili za nju i za njene građane.

On je na ceremoniji dodele ordenja u Predsedništvu Srbije rekao da su se dobitnici, prihvatajući ordenje, svrstali u red pojedinaca i institucija bez čijeg delovanja Srbija ne bi bila ono što jeste danas – prosperitetna država koja poštujući diplomatske običaje gaji iskrena prijateljstva sa narodima širom sveta.

– Vi koji ste povodom Dana državnosti zaslužili ovo blistavo odlikovanje znajte da su u vas uprte oči građana, kao i njihovo neiscrpno poverenje u vašu ljubav i lepe namere. Vi danas nosite veću odgovornost od onih koji nemaju odlikovanje. Vaš posao je da služite državi na svakom mestu, od kafane i restorana, kućnog podruma do ulice, na svakom mestu i uvek morate da budete uz svoju državu, nikad protiv nje – poručio je Vučić.

Predsednik je naglasio da nema lepšeg zadatka i cilja nego da se voli i čuva država, kao i da ne postoji ništa uzvišenije.

– Danas kada je naša zemlja pritisnuta sa više strana i u vreme kada kroz svoju istoriju najbrže ekonomski napreduje moramo jasno da kažemo svima, bez obzira koliko ćemo dobronamernih da imamo sa jedne koji nas ubeđuju da je ta strana jedina dobra za našu zemlju i jednako takvih sa druge strane koji će nas neumerno ubeđivati da je izbor za tu stranu jedini moguć za Srbiju i njen opstanak, nemamo ništa od ta dva izbora već jednu mogućnost – da budemo svoj na svome, brinemo i čuvamo svoju državu – objasnio je srpski predsednik.

On je kazao i da mu je čast što baš on u svojstvu predsednika dodeljuje nasleđe Karađorđa i Miloša Velikog, koje nas obavezuje da budemo hrabri i mudri u najtežim trenucima.

– Hvala vašoj svetosti, svim prijateljima iz regiona, Srbima iz različitih država koji su danas ovde, predstavnicima našeg naroda iz drugih zemalja koji nisu sa prostora SFRJ, jer pripadamo istom rodu i imamo isti jezik i kulturu. Uvek ćemo biti uz vas, hvala predsedniče Republike Srpske što ste uvek sa nama i svima drugima iz RS – rekao je Vučić.

Zahvalio se patrijarhu Porfiriju na podršci državi istakavši da je u Miloševoj crkvi podignutoj 1823. video koliko je dobro jedinstvo države, naroda i crkve. Kako je rekao, to je doprinelo srpskom prosperitetu u 19. veku, te je izrazio nadu da u 21. veku nećemo prokockati sve te dobre stvari.

– Sretenje je i državni i nacionalni i verski praznik. Crveno slovo u srpskom kalendaru. Neka živi Srbija – poručio je predsednik.

Ceremonija dodele odlikovanja, povodom Dana državnosti Srbije počela je intoniranjem himne „Bože pravde“, a prisustvovali su joj, osim Vučića, premijerka Ana Brnabić, predsednik RS Milorad Dodik, kao i patrijarh SPC patrijarh Porfirije.

Na ceremoniji su posthumno odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelilje Kovač, a među dobitnicima su se našli Radmila Živković, Konstantin Kostjukov, Lazar Ristovski, dr Milovan Bojić, Ričard Grenel, Stanislav Hočevar i brojne naučne, medicinske, obrazovne i školske institucije i ustanove.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Srbiju i njene građane, kao i postignute rezultate u oblasti sporta. Takođe, isti orden posthumno je dobio Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume, a zlatnu medalju za zasluge dodeljen je operskom pevaču Željku Lučiću za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti.

Baletski igrač Konstantin Kostjukov dobio je Zlatnu medalju za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, dok je glumcu Lazaru Ristovskom dodeljen Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.

Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine, dok je Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađen Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana.

Orden Srpske zastave prvog stepena dodeljen je i Stanislavu Hočevaru za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje. Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej u Nišu, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor…

Sretenjski orden trećeg stepena uručeni su Etnografskom institutu SANU, Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorištu lutaka „Pinokio“, Klinici za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen je Gimnaziji „Veljko Petrović“ iz Sombora, OŠ“Vuk Karadžić“ iz Sočanice i OŠ „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela i Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa.

Istim ordenom nagrađeni su i filmski festivali – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „Martovski festival“, kao i Filmski festival u Sopotu.

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je Streljačkom savezu Srbije, Društvu matematičara Srbije, Fondu za inovacionu delatnost, diplomati Živadinu Jovanoviću, fizičaru Jakši Vučičeviću, dirigentu Bojanu Suđiću i modnoj kreatorki Verici Rakočević.

Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja, a istim priznanjem nagrađena je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja.

Taj orden uručen je i Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: