U Čačku održana konferencija “Nordijska zelena rešenja za Srbiju”

od strane | 07/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Grad Čačak)

  Ambasade nordijskih zemalja (Švedske, Norveške, Finske i Danske), pod okriljem Nordijskog saveta ministara, organizovale su u Čačku treću konferenciju.

Cilj ovih konferencija, koje su se prethodno održale u Novom Sadu i Beogradu, jeste podizanje svesti lokalnih aktera o važnosti zaštite životne sredine i prenošenje iskustava i znanja iz ove oblasti.

U Čačku se govorilo na temu „Efikasni tokovi upravljanja otpadom: saradnja javnog i privatnog sektora – ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama”.

Ona je održana u sredu 1. februara u Startap centru Naučno tehnološkog parka (NTP), a na njenom početku prisutnima su se obratili izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse Iva Petrović, ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, direktor NTP Čačka Mirko Pešić i prva sekretarka ambasade Švedske u Srbiji Ida Rojtersvard.

Na koferenciji su održane dve panel diskusije.

Na prvoj diskusiji “Sprovođenje politike upravljanja otpadom u praksi – iskustva javnog i privatnog sektora u upravljanju različitim tokovima otpada” govorili su programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti pri SKGO Miodrag Guščević, stručnjak za upravljanje otpadom iz Švedske asocijacije lokalnih vlasti Tomas Nilund, rukovodilac službe za komunalne poslove “KJP Zlatibor” Vera Blagojević, Čajetina i pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Grada Čačka Mirjana Đoković.

Na drugoj panel diskusiji “Sprovođenje politike upravljanja otpadom u praksi – primeri posvećenosti privatnog sektora ka smanjenju otpada, njegove ponovne upotrebe i reciklaže” obratili su se direktor održivosti za severnu i istočnu Evropu firme Tetra Pak iz Gonjeg Milanovca Dragan Rajković, osnivač i direktor Plazmateha Čačak Branimir Plazinić, menadžerka održivosti kompanije IKEA Staša Stojkov i direktor FEPLA Čačak Vladimir Jakovljević.

Konferenciju je zatvorio ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta, najavivši sledeće, ujedno i poslednje okupljanje, u Nišu.

Izvor: Grad Čačak

Preporučene vesti: