Svetski dan energetske efikasnosti: Srbija sprovodi mere unapređenja

od strane | 05/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se danas širom planete kao sećanje na prvi međunarodni skup stručnjaka o energetskoj efikasnosti u Austriji, 5. marta 1998. godine.

Osnovni cilj obeležavanja i podsećanja na ovaj datum je podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije“.

U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri puta veća u odnosu na zemlje EU, a dva puta u odnosu na zemlje regiona.

Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Ministarstvo rudarstva i energetike od 2021. realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti.

– Građani mogu da dobiju subvencije do 50 odsto ukupne vrednosti izvođenja radova na termičkoj izolaciji zidova, zameni stolarije, starih kotlova, kao i za ugradnju solarnih panela. Do danas su ovim programom obezbeđene subvencije za više od 20.000 domaćinstava, dok je u 130 jedinica lokalne samouprave potpisano oko 14.000 ugovora. U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa u narednim godinama, gde očekujemo da će subvencije dobiti još 80.000 domaćinstava – poručila je ministarka Dubravka Đedović.

Osim stambenih objekata, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora.

– U prethodnom periodu završeno je 107 projekata energetske rehabilitacije škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština, u kojim su smanjene emisije ugljen-dioksida za 13.000 tona godišnje – navela je Đedovićeva.

U saopštenju se naglašava da je Srbija čvrsto opredeljena za proces tranzicije energetskog sektora, u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva.

Ministarstvo rudarstva i energetike navodi da će nastaviti da realizuje programe koji smanjuju troškove građanima, daju doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...