Srbija Ziđin Koper ozelenjava 800.000 kvadrata i sadi 200.000 sadnica

od strane | 04/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Srbija Ziđin Koper saopštila je da je u 2022. godini u zelene projekte uložila 45 miliona američkih dolara i najavila da će ove godine u fokusu biti ubrzanje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a nastaviće i ozelenjavanje.

Na sednici Radne grupe, zamenik generalnog direktora „Serbia Zijin Copper“ Zou Gang rekao je da je kao rezultat dosadašnjih ulaganja bolji kvalitete vode u Borskoj i reci Pek.

U saopštenju se navodi da je u 2022. ozelenjeno 1,75 miliona kvadratnih metara i zasađeno 115.900 sadnica.

Prošle godine propisno je odloženo 17.000 tona otpada i 568,4 tona opasnog otpada koji je zahtevao poseban tretman.

Za ovu godinu Ziđin je najavio ozelenjavanje najmanje 800.000 kvadratnih metara i sadnju 200.000 sadnica.

Navodi se da će “zelena komponenta” bude sastavni deo svakog projekta.

– Naš cilj je da ulaganja usmeravamo tako da svaki projekat gradi čvrstu osnovu za zeleno rudarstvo – rekao je Zou Gang.

Najavio je da će u fokusu biti tehnička rekonstrukcija i izgradnja svih rudnika i topionice, a radiće se i na projektima koji štede energiju i smanjuju potrošnju.

Dodao je da će biti rađene i studije o proceni uticaja na životnu sredinu za potrebe novih projekata.

– Poštovanje standarda zaštite životne sredine i niska emisija ugljenika važni su za dalji razvoj kompanije. Cilj nam je da napravimo snažan zaokret i postavimo temelje za razvoj zelenog rudarstva – naveo je Gang.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...