“Srbija Ziđin Koper” ima skoro 1.000 zaposlenih žena, 277 u proizvodnji

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U kompaniji “Srbija Ziđin Koper” zaposleno je 971 žena, od kojih 277 radi u neposrednoj proizvodnji.

Prema podacima kompanije, od više od 6.100 radnika, šestinu čine žene, koje obavljaju i brojne menadžerske poslove, odnosno njih 109 radi na rukovodećim pozicijama.

U “Ziđinu” žene rade i na kopu, u flotaciji, topionici, ali i u jami. Takođe, spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom i popravljaju je.

Inženjerka mašinstva Zorka Jovanović deset godina zadužena je u kompaniji za ispravnost prateće rudarske mehanizacije na površinskom kopu Veliki Krivelj.

U radionici elektromašinskog održavanja pri ovom rudniku, gde radi 250 ljudi, ona je jedina dama.

– Brinem o ispravnosti 16 mašina. Reč je o buldožerima, grejderima, rovokopačima i utovarivačima. Kada se neki od njih pokvari, moj posao je najpre da obavim dijagnostiku i detektujem mesto i vrstu kvara. Potom im, kao pravom pacijentu, izmerim pritisak i radnu temperaturu i na osnovu toga procenim opšte stanje – istakla je Jovanovićeva.

Ona dodaje da je detaljan pregled mašine preduslov za efikasno otklanjanje bilo kakvog kvara.

Prema njenim rečima, sebe je oduvek videla u rudniku i smatra to prirodnim tokom stvari, budući da je četvrta generacija svoje porodice koja se bavi rudarenjem.

– Moj pradeda je bio poslovođa u flotaciji, a ja sam samo nastavila tradiciju. Ovo je posao za one koji vole izazove i spremni su na odricanja. Najzadovoljnija sam kada vidim da sve mašine rade i da moje kolege bezbedno upravljaju njima – navela je Jovanovićeva.

Tvrdi da žene kada vole svoj posao, imaju snagu da pomeraju stene, baš kao i mašine o kojima ona brine.

– Mladim devojkama koje se ustručavaju da krenu ovim putem poručila bih da budu istrajne, čvrste i izdržljive. Žene mogu apsolutno sve – zaključila je ona.

Sa njom je saglasna i mlada Zaječarka Marija Milić, koja se u ovoj kompaniji zaposlila pre tri godine.

Studirala je na Tehničkom fakultetu u Boru, a u “Srbija Ziđin Koper” je pre tri godine došla kao praktikant, posle čega je i zvanično dobila posao.

Danas Marija, u novoj kriveljskoj flotaciji, radi kao tehnolog proizvodnje i prati sve parametre u procesu flotiranja rude.

– U flotaciji ima mnogo žena. Neke od njih su smenski inženjeri i rade direktno u proizvodnji, a ima ih i u komandnoj sobi i na transportu rude, kao i na uzorkovanju materijala. Dame ove poslove obavljaju pedantnije i preciznije, pa imaju predispozicije da budu uspešnije od muškaraca u ovakvoj vrsti posla – kazala je Milićeva.

Kako kaže, posao nije fizički težak, ali jeste odgovoran.

– Važna je samo jaka volja, jer upornosti i ulaganje u sebe se uvek isplate – zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...