“Srbija Ziđin Koper” ima skoro 1.000 zaposlenih žena, 277 u proizvodnji

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U kompaniji “Srbija Ziđin Koper” zaposleno je 971 žena, od kojih 277 radi u neposrednoj proizvodnji.

Prema podacima kompanije, od više od 6.100 radnika, šestinu čine žene, koje obavljaju i brojne menadžerske poslove, odnosno njih 109 radi na rukovodećim pozicijama.

U “Ziđinu” žene rade i na kopu, u flotaciji, topionici, ali i u jami. Takođe, spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom i popravljaju je.

Inženjerka mašinstva Zorka Jovanović deset godina zadužena je u kompaniji za ispravnost prateće rudarske mehanizacije na površinskom kopu Veliki Krivelj.

U radionici elektromašinskog održavanja pri ovom rudniku, gde radi 250 ljudi, ona je jedina dama.

– Brinem o ispravnosti 16 mašina. Reč je o buldožerima, grejderima, rovokopačima i utovarivačima. Kada se neki od njih pokvari, moj posao je najpre da obavim dijagnostiku i detektujem mesto i vrstu kvara. Potom im, kao pravom pacijentu, izmerim pritisak i radnu temperaturu i na osnovu toga procenim opšte stanje – istakla je Jovanovićeva.

Ona dodaje da je detaljan pregled mašine preduslov za efikasno otklanjanje bilo kakvog kvara.

Prema njenim rečima, sebe je oduvek videla u rudniku i smatra to prirodnim tokom stvari, budući da je četvrta generacija svoje porodice koja se bavi rudarenjem.

– Moj pradeda je bio poslovođa u flotaciji, a ja sam samo nastavila tradiciju. Ovo je posao za one koji vole izazove i spremni su na odricanja. Najzadovoljnija sam kada vidim da sve mašine rade i da moje kolege bezbedno upravljaju njima – navela je Jovanovićeva.

Tvrdi da žene kada vole svoj posao, imaju snagu da pomeraju stene, baš kao i mašine o kojima ona brine.

– Mladim devojkama koje se ustručavaju da krenu ovim putem poručila bih da budu istrajne, čvrste i izdržljive. Žene mogu apsolutno sve – zaključila je ona.

Sa njom je saglasna i mlada Zaječarka Marija Milić, koja se u ovoj kompaniji zaposlila pre tri godine.

Studirala je na Tehničkom fakultetu u Boru, a u “Srbija Ziđin Koper” je pre tri godine došla kao praktikant, posle čega je i zvanično dobila posao.

Danas Marija, u novoj kriveljskoj flotaciji, radi kao tehnolog proizvodnje i prati sve parametre u procesu flotiranja rude.

– U flotaciji ima mnogo žena. Neke od njih su smenski inženjeri i rade direktno u proizvodnji, a ima ih i u komandnoj sobi i na transportu rude, kao i na uzorkovanju materijala. Dame ove poslove obavljaju pedantnije i preciznije, pa imaju predispozicije da budu uspešnije od muškaraca u ovakvoj vrsti posla – kazala je Milićeva.

Kako kaže, posao nije fizički težak, ali jeste odgovoran.

– Važna je samo jaka volja, jer upornosti i ulaganje u sebe se uvek isplate – zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...