Šapić posetio radove u Batajnici i najavio nove projekte

od strane | 02/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić posetio je sa Predsednikom opštine Zemun Gavrilom Kovačevićem radove na raskrsnici Pukovnika Pavlovića i Nove 47 u Batajnici, gde se pravi vodovodna mreža, a rekonstruiše se i Osnovna škola „Svetislav Golubović Mitraljeta“.

Šapić je rekao da je izgradnja 21,5 kilometara vodovodne mreže u naselju Šangaj u Batajnici bitna za građane koji nemaju vodu za piće i koji nalaze alternativna rešenja za taj problem.

– U ovom momentu informacija je da će 1.600 porodica dobiti priključak, a kako stvari stoje, postoji mogućnost da će broj priključaka biti još veći i mislim da će to suštinski promeniti svakodnevni život tih ljudi – naveo je on.

Izjavio je da će renovirana škola „Svetislav Golubović Mitraljeta“ imati duplo veći prostor, koji će iznositi 5.200 metara kvadratnih.

– Danas to izgleda kao potpuno nova škola. U međuvremenu, za razliku od prošlog puta kada smo bili, dodali smo promenu načina grejanja. Više neće biti na lož ulje nego će biti na gas, što je jedna dobra stvar – rekao je Šapić.

Predsednik opštine Zemun je naveo da bi škola do kraja juna trebalo da bude spremna za useljavanje nameštaja. dodavši da su radovi kasnili, jer su investitori bili pogođeni ratom u Ukrajini.

– Došlo je do situacije da je ugovor potpisan 2019. po jednim cenama, kriza sa izvođačima nastaje 2022. početkom rata u Ukrajini. Odnos cena iz 2019. kada je zaključen ugovor i 2022. sigurno nije isti – istakao je Kovačević.

Šapić je ujedno i najavio raspisivanje radova za drugu stranu puta ove raskrsnice.

– U toku je raspisivanje radova za drugu stranu koja će da bude daleko kompleksija od ove, ali tu ne očekujemo da će biti većih problema – izjavio je on.

Takođe, najavio je i izgradnju groblja u Batajnici zajedno sa parkingom od 130 parking mesta.

– Određena je površina od 11,5 hektara, imovina je potpuno rešena i ona je celokupno na gradu Beogradu. Formirana je građevinska parcela i u toku je izrada tehničke dokumentacije i nakon što se završi urbanistički projekat ide se na lokacijske usluge – kazao je gradonačelnik Beograda.

Podsetio je da je i ranije bilo problema sa izvođačima kada je u pitanju rekonstrukcija raskrsnice Pukovnika Pavlovića i Nove 47.

– Tu je bio problem što je već dve godine bio probijen rok. Onda se desilo napuštanje tog investitora i to je situacija koja nas je sačekala. Pričam o ovoj gradskoj upravi i zbog toga sam želeo da vidim dokle su stiglil radovi – naveo je on.

Na pitanje da li će firme koje su radile te projekte odgovarati, Šapić je rekao da su one trenutno u stečaju i da je zakonska procedura da se ide na sudski proces.

– Te firme već plaćaju penale koji zakonski treba da plate, ali kada firma ode u stečaj onda ni to ne možete da uradite, ne možete da nastavite radove zakonski. Morate od njih da naplatite, a oni nemaju odakle da daju novac – konstatovao je gradonačelnik Beograda.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: