Šapić: Briga o ugroženim kategorijama nam je najvažnija

od strane | 01/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Beoinfo)

  Gradonačelnik Beograda Aleksanadar Šapić izjavio je da je briga o ugroženim kategorijama i građanima najbitnija.

On je prilikom obilaska nove zgrade Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Barajevu rekao da „možemo da budemo ponosni na tu zgradu, ne na nivou grada, ni na nivou Srbije već regiona i šire“.

– Na ovakvom kvalitetu usluge mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje Evrope i sveta – rekao je Šapić.

Objekat se prostire na više od 1.000 kvadrata, izgrađen je za manje od godinu dana i ima kapacitet oko 40 korisnika, o kojima će brinuti 23 zaposlena.

Radovi su u završnoj fazi i centar u Barajevu trebalo bi da počne s radom na proleće.

Nedaleko od centra biće i sportska hala i bazeni, tako da bi posle uređenja okoline ovo mogao da bude najlepši deo Barajeva, poručuje Šapić, pa dodaje:

– Nastavićemo da podižemo standard objekata ne samo za ovu namenu već i za druge kako bismo omogućili da ono što imaju građani u razvijenim evropskim zemljama imaju i naši građani.

Dodao je da se nada da će ova zgrada postati novi standard izgradnje i za buduće objekte i da će taj standard nastaviti da se podiže.

Tokom obilaska, gradonačelnik prestonice je govorio o manjku zaposlenih u javnom sektoru nege i o velikoj potrebi za radnom snagom.

– Plate ljudi u sektoru nege su male, ali zakonski ne možemo da obezbedimo veće plate za čistačice, spremačice, servirke, negovatelje, gerontodomaćice – poručio je Šapić.

Objasnio je kako su od 1. januara ove godine sve usluge socijalne zaštite u Beogradu besplatne, ali da je plata zaposlenih takva da se ljudima više isplati da budu na bolovanju pa da rade privatno.

– Ovo je ozbiljan problem na nivou države, koju gradska uprava ne može sama da reši, već svi moramo da se time pozabavimo – smatra Šapić.

Izgradnja novog objekta Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Barajevu započeta je u martu prošle godine, a na proleće se očekuje da će početi sa radom.

U Beogradu, inače, ima 15 dnevnih boravaka sa ukupno 553 mesta. Usluga dnevnog boravka podrazumeva prihvat korisnika, stručni rad na održanju i razvoju socijalnih, psihofizičkih funkcija i veština, ishranu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, prevoz na relaciji kuća – dnevni boravak – kuća, kao i uključivanje korisnika u širu društvenu zajednicu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...