Šapić: Briga o ugroženim kategorijama nam je najvažnija

od strane | 01/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Beoinfo)

  Gradonačelnik Beograda Aleksanadar Šapić izjavio je da je briga o ugroženim kategorijama i građanima najbitnija.

On je prilikom obilaska nove zgrade Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Barajevu rekao da „možemo da budemo ponosni na tu zgradu, ne na nivou grada, ni na nivou Srbije već regiona i šire“.

– Na ovakvom kvalitetu usluge mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje Evrope i sveta – rekao je Šapić.

Objekat se prostire na više od 1.000 kvadrata, izgrađen je za manje od godinu dana i ima kapacitet oko 40 korisnika, o kojima će brinuti 23 zaposlena.

Radovi su u završnoj fazi i centar u Barajevu trebalo bi da počne s radom na proleće.

Nedaleko od centra biće i sportska hala i bazeni, tako da bi posle uređenja okoline ovo mogao da bude najlepši deo Barajeva, poručuje Šapić, pa dodaje:

– Nastavićemo da podižemo standard objekata ne samo za ovu namenu već i za druge kako bismo omogućili da ono što imaju građani u razvijenim evropskim zemljama imaju i naši građani.

Dodao je da se nada da će ova zgrada postati novi standard izgradnje i za buduće objekte i da će taj standard nastaviti da se podiže.

Tokom obilaska, gradonačelnik prestonice je govorio o manjku zaposlenih u javnom sektoru nege i o velikoj potrebi za radnom snagom.

– Plate ljudi u sektoru nege su male, ali zakonski ne možemo da obezbedimo veće plate za čistačice, spremačice, servirke, negovatelje, gerontodomaćice – poručio je Šapić.

Objasnio je kako su od 1. januara ove godine sve usluge socijalne zaštite u Beogradu besplatne, ali da je plata zaposlenih takva da se ljudima više isplati da budu na bolovanju pa da rade privatno.

– Ovo je ozbiljan problem na nivou države, koju gradska uprava ne može sama da reši, već svi moramo da se time pozabavimo – smatra Šapić.

Izgradnja novog objekta Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Barajevu započeta je u martu prošle godine, a na proleće se očekuje da će početi sa radom.

U Beogradu, inače, ima 15 dnevnih boravaka sa ukupno 553 mesta. Usluga dnevnog boravka podrazumeva prihvat korisnika, stručni rad na održanju i razvoju socijalnih, psihofizičkih funkcija i veština, ishranu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, prevoz na relaciji kuća – dnevni boravak – kuća, kao i uključivanje korisnika u širu društvenu zajednicu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...