Šapić: “Beogradski dani porodice” 13. i 14. maja

od strane | 13/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio je da će u Beogradu 13. i 14. maja ove godine biti održana manifestacija „Beogradski dani porodice“, koja za cilj ima da pokaže značaj porodice, širi kontekst zajedništva u našem narodu, kao i tradicionalne vrednosti.

Podsetio je da je ova manifestacija od posebne važnosti za Beograd dodavši i da je maj – mesec porodice, jer se 15. maja obeležava Međunarodni dan porodice.

Šapić je razgovarao sa srpskim patrijarhom Porfirijem u Hramu Svetog Save na Vračaru o tome šta sve Grad Beograd može da uradi i na koji način da pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi i našim svetinjama na teritoriji prestonice, kao i o drugim stvarima koje se tiču svakodnevnog života.

– Očekujem da će njegova svetost da uzme učešće u toj manifestaciji. To će biti promocija radosti, zajedništva, tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i društva na koju ćemo pozvati ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija i na koji način želimo da sebe predstavimo i kako sebe doživljavamo – rekao je Šapić.

Patrijarh Porfirije zahvalio je gradonačelniku na razgovoru o veoma važnim temama za crkvu i čitav beogradski narod.

– Zahvalan sam gradonačelniku što je izdvojio vreme da razgovaramo o nekoliko važnih tema u vezi sa našom crkvom i naš narod ovde u Beogradu. To je samo jedan u nizu sastanka koji su uobičajeni za sve ljude na planu odnosa i komunikacije sa gradskim strukturama – rekao je patrijarh.

On je naveo da je tokom sastanka bilo reči o uređenju prostora ispred Hrama Svetog Save i sanaciji crkve Svete Petke na Kalemegdanu, kao i crkve Ružice, ali i o još nekoliko projekata koji su važni za SPC.

– Polazeći od činjenice da je porodica jedna od najvažnijih vrednosti svake zajednice, mi smo veoma obradovani planiranom manifestacijom u maju koja je posvećena porodici i podrazumeva se da ćemo uzeti učešće u tim manifestacijama, jer porodica kao nukleus svake zajednice, kao ring u kojem se izgrađuje duh zajednice je nešto što je briga crkve ne samo danas, nego oduvek – naveo je patrijarh.

Šapić je rekao da je njegova obaveza, kao gradonačelnika, da ima intenzivnu i dobru saradnju sa SPC i njegovom svetošću, te je dodao da dokle god bude na toj funkciji, oni mogu da računaju na Grad u svakom vidu saradnje i komunikacije.

S tim u vezi, najavio je da će 13. i 14. maja biti organizovan veliki skup na kom će se obuhvatiti tematika u vezi sa užom porodicom – roditelji, brat, sestra, deca, kao i širi kontekst zajedništva u našem narodu.

Takođe, biće reči i o tradicionalnim vrednostima jer, kako je rekao, ako želimo da verujemo u bolju budućnost, ne smemo nikada da odustanemo od naše tradicije i prošlosti.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: