Program „PRO“ počeo sa pružanjem podrške za 34 lokalne samouprave

od strane | 11/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ saopštio je da je počeo sa pružanjem tehničke podrške za 34 lokalne samouprave, koja će doprineti unapređenju socijalne zaštite na lokalnom nivou i na taj način poboljšati kvalitet života građana i građanki.

Program zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Milеnković Kajkut je povodom početka podrške programa istakla da se unapređenjem kapaciteta lokalnih samouprava za sprovođenje usluga socijalne zaštite posebno pomaže socijalno uključivanje najranjivijih društvenih grupa.

– Sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta i pristupa uslugama iz oblasti socijalne zaštite, i to za one društvene grupe kojima je podrška najpotrebnija, posebno kad su u pitanju osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine, jesu prioritetne za ministarstvo. Za ostvarenje tog cilja veoma nam je značajno partnerstvo sa međunarodnim organizacijama i sinergija sa lokalnim samoupravama, jer samo zajedno možemo ostvariti održive rezultate – rekla je Milеnković Kajkut.

Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od devet miliona evra i sufinansiranje UN agencija u iznosu od milion evra, program će do kraja 2026. sprovoditi tehničku podršku, aktivnosti izgradnje kapaciteta i obezbediti bespovratna sredstava za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

– Švajcarski program saradnje sa Srbijom kao jedan od ciljeva ima poboljšanje kvaliteta i dostupnost lokalnih javnih usluga, uključujući i usluge socijalne zaštite. To je u skladu sa našim dugoročnim opredeljenjem da pružamo podršku unapređenju efikasnosti, kvaliteta i obuhvata lokalnih politika socijalne uključenosti i podršku jednakim mogućnostima za svakog člana lokalne zajednice – istakao je programski službenik za upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju Petar Vasilev.

U okviru tehničke podrške za unapređenje socijalne zaštite radiće se na pravilnoj proceni potreba ranjivih grupa, uspostavljanju sistema praćenja i evaluacije usluga socijalne zaštite, kao i razvoju međusektorskih usluga, a biće obuhvaćeno ukupno 26 gradova i opština.

Kroz podršku za međuopštinsku saradnju, lokalni akteri će biti osnaženi za primenu principa dobrog upravljanja u toku celog procesa pregovaranja i uspostavljanja međuopštinske saradnje, kao i za razvoj mehanizama i alata za praćenje zajedničkog pružanja usluga i evaluaciju njihovih rezultata, a sprovodiće se uz učešće ukupno 16 lokalnih samouprava.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...