Pomoć za Dečansku vinicu i manastir Zočište od Kancelarije za KiM

od strane | 28/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Zahvaljujući podsticajnim sredstvima i projektima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su značajnu pomoć za osnaživanje njihovih ekonomija.

Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar kojim nesmetano mogu da vrše utovar i istovar flaširanih vina i grožđa, s obzirom na to da je zbog loše pristupačnosti Vinici to bilo neophodno.

Manastir Zočište dobio je sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju voćarski traktor sa prikolicom. Ova oprema bila im je važna zbog vingorada koji se nalaze u Orahovcu i blizini samog manastira.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović kaže da značajan deo sredstava ova institucija izdvaja za pomoć manastirskim ekonomijama.

Kočanović je dodao da Kancelarija zna koliko je značajno da srpski manastiri u pokrajini mogu nesmetano da razvijaju svoje ekonomije i budu samoodrživi, dodajući da je Kancelarija tu da im u tom segmentu pomogne kroz nabavku neophodnih mašina, opreme, sadnica i drugih potrepština.

– Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju višestruko se vraća, jer je to ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima i nastavićemo da kroz projekte i podsticajna sredstva ulažemo u taj vid podrške – kaže Kočanović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...