Pomoć za Dečansku vinicu i manastir Zočište od Kancelarije za KiM

od strane | 28/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Zahvaljujući podsticajnim sredstvima i projektima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su značajnu pomoć za osnaživanje njihovih ekonomija.

Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar kojim nesmetano mogu da vrše utovar i istovar flaširanih vina i grožđa, s obzirom na to da je zbog loše pristupačnosti Vinici to bilo neophodno.

Manastir Zočište dobio je sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju voćarski traktor sa prikolicom. Ova oprema bila im je važna zbog vingorada koji se nalaze u Orahovcu i blizini samog manastira.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović kaže da značajan deo sredstava ova institucija izdvaja za pomoć manastirskim ekonomijama.

Kočanović je dodao da Kancelarija zna koliko je značajno da srpski manastiri u pokrajini mogu nesmetano da razvijaju svoje ekonomije i budu samoodrživi, dodajući da je Kancelarija tu da im u tom segmentu pomogne kroz nabavku neophodnih mašina, opreme, sadnica i drugih potrepština.

– Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju višestruko se vraća, jer je to ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima i nastavićemo da kroz projekte i podsticajna sredstva ulažemo u taj vid podrške – kaže Kočanović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...