Obeležen Međunarodni dan žena i devojaka u nauci u Novom Sadu

od strane | 10/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je u Holu Pokrajinske vlade prijem za najistaknutije naučnice Univerziteta u Novom Sadu.

Milošević je istakao da je na svetskom nivou 33 odsto žena u nauci, dok je u Srbiji taj udeo iznad 60 odsto, kada govorimo o naučnim institutima.

– To je pokazatelj da država i društvo u Srbiji pružaju podršku ženama da se bave naukom – kazao je pokrajinski sekretar.

On je citirao ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelenu Begović i dodao da su nosioci ovih pozitivnih promena hrabre i vredne žene koje su oko nas.

– Ponosan sam što govorim u ime sekretarijata koji je u skoro svim svojim konkursima sveobuhvatno prepoznao tu hrabru ženu. U obrazovanju, a posebno u nauci, želimo da postignemo društvo jednakih šansi, zato smo danas ovde, da upravo vi, naše najhrabrije i najvrednije žene, naučnim rezultatima, društvenim liderstvom i umetnošću osvetlite put dolazećih žena i devojaka u nauci – naglasio je Milošević.

Prisutnima se obratila i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević koja je objasnila koliko je neophodno razbiti predrasude kako bi se povećao broj žena u nauci.

– Naše je da istrajemo u nastojanjima da se razbiju predrasude i uklone prepreke za mnogo veću zastupljenost žena i devojaka u nauci, i da verujemo da će ta nastojanja dati odgovarajući rezultat – istakla je Miloševićeva.

Akademkinja Jasmina Grković Mejdžor govorila je o životnim ulogama i profesionalnim dostignućima najznačajnijih naučnica kroz istoriju, od antičkih vremena do danas.

– Vrata nauke su danas širom otvorena za nas žene, međutim, naš zajednički cilj je da u situaciji jednakih prava i mogućnosti više ne bude važno kojem polu pripadamo, već da jedino merilo u nauci bude kvalitet – rekla je Jasmina Grković Mejdžor.

Podsećamo, Ujedinjene nacije (UN) su proglasile 11. februar za Međunarodni dan žena i devojaka u nauci s ciljem ravnopravnog učešća žena i devojaka u naučnim krugovima.

Izvor: Tanjug

tagovi: nauka | novi sad | zene

Preporučene vesti: