Milićević: Kroz letnje kampove prošlo više od 5.000 dece iz dijaspore

od strane | 09/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević izjavio je da je tokom prethodna tri meseca u letnjim kampovima za mlade, koji su održani na 22 lokacije širom Srbije, boravilo više od 5.000 dece iz dijaspore.

Predstavljajući rezultate projekta letnjih kampova u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, zajedno sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, Miličević je rekao da je projekat u celini finansiralo njegovo ministarstvo, a da su organizaciju sprovele lokalne samouprave.

– Ideja je bila da tim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije. Sada kada su ovi kampovi završeni, siguran sam da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa – poručio je Milićević.

Dodao je da su u kampovima boravila deca i mladi od 13-25 godina, a da su kampovi organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava, ali da se mladi, koji su u njima učestvovali, nisu usko bavili samo tim temama.

– Suština je bila da upoznaju kulturno-istorijsku baštinu opštine i grada u kojoj se nalaze, ali naravno i da upoznaju svoju tradiciju, da usavrše znanje srpskog jezika i da steknu nove prijatelje koji žive na različitim krajevima sveta, ali sa kojima dele isto poreklo i identitet – naglasio je ministar.

Dodao je da će tokom novembra na Srebrnom jezeru biti odrzan završni sportski kamp za decu iz dijaspore.

– Očekuje se oko 200 mališana da će dati svoj doprinos, povezati se s vršnjacima iz Srbije i ostvariti duga prijateljstva i čvrste veze sa svojom zemljom – rekao je Milićević.

Jedan od tih kampova održan u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”, na teritoriji Sremske Mitrovice.

– Ekološki kamp je počeo u julu u Zasavici i trajao je nedelju dana. Sada se završava prva faza projekta, što znači da će takvih dobrih i svrsishodnih kampova biti još. Pokušali smo na ovaj način deci da pokažemo šta su prave vrednosti, koje bi trebalo da negujemo – rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Kampovi su organizovani i održani u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Požarevcu, Kruševcu, Raškoj, Sjenici, Tutinu, Boljevcu, Velikom Gradištu, Knjaževcu, Gadžinom Hanu, Aleksincu, Surdulici, Jagodini, Soko Banji, Gornjem Milanovcu, Lapovu, Aranđelovcu, Kosjeriću i Osečini.

U njima su učestvovali mladi iz Mađarske, Rumunije, Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Republike Srpske, Federacije BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Crne Gore i Bugarske.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...