Kancelarija za KiM dodelila savremenu opremu porodičnim vinarijama iz Velike Hoče

od strane | 26/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, deset porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je savremenu opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina, kako bi dodatno podstakli razvoj ovog vinogradarskog kraja.

Vinari su dobili muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazane, pumpe za istakanje vina i ostalu vrednu mehanizaciju, kako bi im bio olakšan posao i kako bi se proširila proizvodnja, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović rekao je da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje i da će Kancelarija i u buduće pomagati Srbe u ovoj enklavi koji žive u specifičnom okruženju.

Kočanović je napomenuo da je važno da naš narod pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja, a da je kancelarija tu da podrži i pomogne svaki kvalitetan projekat.

– Svesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kome žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistenciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost – rekao je Kočanović.

Kako se navodi u saopštenju, korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnice Kancelarije za KiM iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede.
Ivica Nakalamić samo je jedan od onih koji su zahvalni ovom projektu i Kancelariji za KiM. On se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.

– Veliko hvala Kancelariji za Kosovo i Metohiju na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina – rekao je Nakalamić.

U okviru konkursa za subvenciju privrede dodeljen je i štampač za tekstil Nemanji Gogiću, kao i laser za sečenje i graviranje Saneli Mihajlović. Njima će to pomoći tako što će oni, uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale. Vitomiru Gariću takođe je mnogo značio podsticaj za ribnjak koji poseduje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: