Brnabić sa Fajzerom potpisala Memorandum o izgradnji BIO4 Kampusa

od strane | 26/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije „Fajzer“ Mohamed Hamam potpisali su Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru razvoja biomedicine i biotehnologije u Srbiji, izgradnjom BIO4 Kampusa.

Premijerka je naglasila da je saradnja sa kompanijom „Fajzer“ i potpisivanje Memoranduma u skladu sa prioritetom Vlade Srbije da ulaže u nauku, inovacije i upotrebu savremenih tehnologija, među kojima posebno mesto zauzimaju biotehnologija i veštačka inteligencija.

Važnost ovih tehnologija se posebno ogleda kroz izgradnju jednog od prioritetnih projekata u mandatu ove vlade, a to je BIO4 Kampus.

Kako je Brnabićeva navela, ovaj dokument omogućava prostor za dalje povećanje konkurentnosti naše privrede, sa fokusom na angažovanje „Fajzera“ na povećanju broja kliničkih studija, obrazovanju, promociji, razmeni znanja i saradnji sa našim institutima i fakultetima u oblasti istraživanja i razvoja.

Predsednica Vlade je naglasila da će BIO4 Kampus okupiti visoko obrazovanje, nauku, privatni sektor, start-ap kompanije, investitore i sve druge relevantne činioce, kako bi Srbija postala međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije kao novog generatora privrednog rasta naše zemlje u budućnosti.

Regionalni direktor „Fajzera“ Mohamed Hamam rekao je da je ta kompanija „iz dana u dan nezaustavljiva u potrazi za inovativnim otkrićima koja menjaju živote pacijenata, posvećena pronalaženju rešenja kako bi stigla do svakog od njih, oslanjajući se na nauku koja uvek pobeđuje“.

On je izrazio zadovoljstvo što će tu misiju nastaviti kroz blisku saradnju sa državom Srbijom.

Sastanku su prisustvovali i ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović i regionalni tim kompanije „Fajzer“.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: