Brnabić: Izgradnja „Kalenića“ je samo jedan od velikih zelenih projekata

od strane | 10/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je izgradnja regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno 10 puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Premijerka je istakla da je neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način te da svaka od 15 lokalnih samouprava koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra.

– I kako ćemo napraviti upravljanje regionalnim centrom da se više od 80 odsto otpada iskoristi na dobar način. Srbija ne vodi po prvi put računa o sakupljanju otpada, već sada ide i prema cirkularnoj ekonomiji – rekla je premijerka posle obilaska gradilišta i početka radova na izgradnji regionalne deponije.

Istakla je da je Vlada kao jedan od osnovnih prioriteta u aktuelnom mandatu postavila zaštitu i unapređenje životne sredine.

U oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha, rekla je premijerka, postoji najveći izazov, jer termoelektrane u Srbiji koriste lignit koji je ugalj najlošijeg kvaliteta, ali da je u poslednjih osam godina u oblast zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra.

– Pre svega kroz postrojenja za odsumporavanje termoelektrana – nešto preko 600 miliona evra, a takođe i projekte energetske efikasnosti i sanacije u preko 9.000 domaćinstava i javnih ustanova. Zatim kroz projekte gašenja kotlarnica i zamene energenata gasifikacijom – rekla je premijerka.

Što se tiče zaštite voda, kazala je Brnabićeva, radi se na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

– Imamo definisane projekte u vrednosti od 3,5 milijardi evra – samo u unapređenje kvaliteta vode i zaštitu naših voda i rečnih tokova, kroz izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja – pojasnila je predsednica srpske Vlade.

Kada je reč o zaštiti zemlje, ističe da se radi na poboljšanju upravljanja otpadom i za te projekte je izdvojeno oko 150 miliona evra kredita od EBRD i Francuske agencije za razvoj.

– Ovo je jedan od šest takvih centara, ali do 2030. imamo definisane projekte vredne milijardu i 200 miliona evra samo u oblasti upravljanja čvrstim otpadom – rekla je premijerka.

Zaključila je da ulaganja u zaštitu životne sredine od 2014. predstavljaju najveća ulaganja u istoriji Srbije i naglasila da je Vlada Srbije uvek otvorena za konkretne predloge i konstruktivne razgovore.

– Ako neko ima konstruktivne predloge, mi smo kao Vlada uvek spremni da ih čujemo i saslušamo i prilagodimo naš pristup zaštiti životne sredine. Svakako, ne znam da je iko ikada u istoriji Srbije uložio ovoliko sredstava, na sistemski način, kako mi radimo od 2014. godine – poručila je Brnabićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...