Brnabić i Gašić obišli renovirane prostorije Uprave za strance

od strane | 17/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem renovirane prostorije Uprave za strance u zgradi SIV 3 na Novom Beogradu, u kojoj je od početka ove godine do 12. februara za privremeni boravak u našoj zemlji podneto ukupno 8.011 zahteva.

Brnabićeva je podsetila da su stranci do sada dolazili u Upravu u Savskoj ulici da se prijavljuju. Istakla je i da je to bio njihov prvi kontakt sa našom državom, kako navodi, sa prvim licem naše zemlje koje vide, te da je to lice naša državna uprava i administracija.

Navela da je su u tim prostorijama uslovi bili katastrofalni, a samim tim i usluga je bila nedovoljno kvalitetna.

Ona je dodala da je jedna od prvih stvari u mandatu ove vlade bilo da se otvori nova Uprava za strance. Kako navodi, prvi razlog za to bio je upravo zbog toga što je Uprava prvo lice Srbije koje stranci koji dolaze u našu zemlju vide i da ona treba da predstavlja našu državu u pravom svetlu, zbog čega je bilo potrebno da se izmesti iz Savske ulice i da se poboljšaju uslovi rada policijskih službenika.

Kazala je da je tokom prošle godine u Srbiju došlo više od 65.000 stranaca i da se prijavilo za privremeni boravak, te da je izdato više od 60.000 privremenih boravaka, a istakla je i podatak da je više od 35.000 stranaca tražilo radnu dozvolu.

– Taj trend se nastavio i u 2023. godini – rekla je Brnabićeva.

Objasnila je da je priliv stranaca važan, jer nam nedostaje radne snage, a naglašava i da je to jedan od osnovnih problema sa kojim se suočavaju naša privreda i domaći i strani investitori

Istakla je da je neizmerno zahvalna ministru Gašiću, što je čitav poduhvat oko rekonstrukcije i premeštaja prostorija Uprave za strance, uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije završen za manje od mesec dana.

Gašić je kazao da je Srbija postala izuzetno atraktivna strancima, kako turistički tako i za život i rad, pri čemu je naveo da su prostorije Uprave u potpunosti obnovljene i prilagođene širokom spektru poslova koje ta uprava obavlja.

Objasnio je da se prilikom odabira lokacije vodilo računa da se službene prostorije nalaze na pristupačnoj lokaciji, koja je dobro povezana mrežom gradskog prevoza, te da se raspolaže dovoljnim brojem parking mesta, kao i da nove službene prostorije budu lako dostupne osobama sa invaliditetom.

– Ovako organizovan i opremljen prostor bitno skraćuje period čekanja za zakazivanje termina i omogućava da u kraćem vremenskom roku bude obrađen veći broj zahteva što, svakako, stranim državljanima omogućava još efikasnije i komfornije ostvarivanje njihovih prava – rekao je Gašić.

Istakao je da je Srbija ozbiljna i uređena država i da će se svi koji dođu u našu zemlju uveriti u ozbiljnost državne uprave i njenih institucija.

– Ovakva unapređenja mreže usluga koje pruža MUP imaju veliki uticaj i značaj na jačanje poverenja stranih državljana i njihov osećaj bezbednosti, što bitno utiče na ugled naše zemlje – zaključio je on i poželeo policijskim službenicima Uprave za strance uspešan i kvalitetan rad.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: