Drugi sajam „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ od 16. novembra

od strane | 10/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Drugi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ održaće se u Beogradu od 16. do 19. novembra, a Vlada Srbije je osnovala odbor za organizaciju sajma, čija predsednica će biti premijerka Ana Brnabić.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku navodi se da će među članovima odbora biti ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, generalni sekretar Vlade Novak Nedić, kao i savetnica predsednika za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević.

Organizacioni odbor će na prvoj sednici imenovati počasni odbor, koji po pravilu čine predsednici republika, odnosno vlada članica Inicijative Otvoreni Balkan.

Takođe, odbor imenuje izvršni komitet i donosi poslovnik o radu, a članovi organizacionog odbora nemaju pravo na naknadu, piše u odluci.

Prvi sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ održan je u Beogradu od 2. do 4. Septembra prošle godine, pod pokroviteljskom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Otvoreni Balkan, prvobitno nazvan Mini šengen, podrazumeva formiranje ekonomske zone Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Politički lideri najavljuju da će građanima tih država „Otvoreni Balkan“ omogućiti lakše poslovanje, ekonomsku integraciju i putovanja.

Podsećamo, zemlje Otvorenog Balkana potpisale su do sada nekoliko sporazuma sa ciljem da olakšaju međusobnu trgovinu, ubrzaju pristup tržištima rada i da olakšaju uzajamno priznanje diploma i naučnih zvanja.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti: