Đerlek: Zrenjanin centar Banatskog regiona i pokretač ekonomskog razvoja

od strane | 09/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Edin Đerlek izjavio je da je Zrenjanin centar Banatskog regiona i važan ekonomski pokretač njegovog budućeg razvoja.

Ministar je to izjavio prilikom posete Zrenjaninu gde je razgovorao sa predstavnicima Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Ministar je pohvalio saradnju Regionalnog centra sa Gradskom upravom i dodao je da bavljenje regionalnim razvojem na više nivoa i kroz intenzivnu međuresornu saradnju, objedinjavanjem svih potencijala opština, gradova, okruga i regiona, jedini način da se postignu dugoročni rezultati.

– Benefiti projekata poput ,,pametne zgrade“ izgrađene po najsavremenijim standardima i od najsavremenijih materijala, kao što je zgrada Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat, u kojoj se mi danas nalazimo, svakako su projekti budućnosti i dobar primer i za sve druge opštine – naglasio je Đerlek.

On je naveo da ovakvi projekti prate ideju strategije regionalnog razvoja koja će odgovoriti na izazove zelene tranzicije u Srbiji.

Objekat je primer dobre prakse prekogranične saradnje u okviru IPA projekta Srbija – Rumunija, objasnili su predstavnici Centra, dodajući da ova saradnja daje pozitivne i dugoročne rezultate.

Takođe, kako su naveli, u partnerstvu sa devet institucija i uz finansijsku podršku IPA Programa EU i Austrijske razvojne agencije realizovan je i projekat „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“, kako bi se poboljšala mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost radnog kadra, a njihove veštine i znanja uskladili sa potrebama tržišta rada.

Govoreći o saradnji na međunarodnom nivou, predstavnici Centra predstavili su i projekat „DanuP-2-Gas“ – inovativni model za pokretanje energetske sigurnosti i raznovrsnosti u Dunavskom regionu, realizovan u saradnji sa 14 partnera iz deset zemalja Dunavskog regiona.

Đerlek je pohvalio izuzetnu produktivnost ovog regionalnog centra i energiju koju njegovi predstavnici ulažu u razvoj opština i gradova u Banatskom regionu i najavio čvrstu saradnju sa resornim kabinetom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...