Đerlek: Zrenjanin centar Banatskog regiona i pokretač ekonomskog razvoja

od strane | 09/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Edin Đerlek izjavio je da je Zrenjanin centar Banatskog regiona i važan ekonomski pokretač njegovog budućeg razvoja.

Ministar je to izjavio prilikom posete Zrenjaninu gde je razgovorao sa predstavnicima Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Ministar je pohvalio saradnju Regionalnog centra sa Gradskom upravom i dodao je da bavljenje regionalnim razvojem na više nivoa i kroz intenzivnu međuresornu saradnju, objedinjavanjem svih potencijala opština, gradova, okruga i regiona, jedini način da se postignu dugoročni rezultati.

– Benefiti projekata poput ,,pametne zgrade“ izgrađene po najsavremenijim standardima i od najsavremenijih materijala, kao što je zgrada Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat, u kojoj se mi danas nalazimo, svakako su projekti budućnosti i dobar primer i za sve druge opštine – naglasio je Đerlek.

On je naveo da ovakvi projekti prate ideju strategije regionalnog razvoja koja će odgovoriti na izazove zelene tranzicije u Srbiji.

Objekat je primer dobre prakse prekogranične saradnje u okviru IPA projekta Srbija – Rumunija, objasnili su predstavnici Centra, dodajući da ova saradnja daje pozitivne i dugoročne rezultate.

Takođe, kako su naveli, u partnerstvu sa devet institucija i uz finansijsku podršku IPA Programa EU i Austrijske razvojne agencije realizovan je i projekat „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“, kako bi se poboljšala mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost radnog kadra, a njihove veštine i znanja uskladili sa potrebama tržišta rada.

Govoreći o saradnji na međunarodnom nivou, predstavnici Centra predstavili su i projekat „DanuP-2-Gas“ – inovativni model za pokretanje energetske sigurnosti i raznovrsnosti u Dunavskom regionu, realizovan u saradnji sa 14 partnera iz deset zemalja Dunavskog regiona.

Đerlek je pohvalio izuzetnu produktivnost ovog regionalnog centra i energiju koju njegovi predstavnici ulažu u razvoj opština i gradova u Banatskom regionu i najavio čvrstu saradnju sa resornim kabinetom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: