Đerlek: Unaprediti uslove na lokalu da mladi ne odlaze

od strane | 19/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Vlada Srbije)

  Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je sa Brankom Radanom, pomoćnikom direktora Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI) o saradnji sa ovom agencijom i povezivanju svih relevantnih institucija u ovoj oblasti.

Đerlek je tom prilikom istakao da je u planu izrada institucionalnog i strateškog okvira koji bi regulisao ovu važnu oblast i stvorio sistem delovanja u narednim godinama, navodeći da postoji potreba šire saradnje i umrežavanja svih regionalnih agencija sa ministarstvima Vlade Srbije.

Ocenjujući da je infrastruktura i otvaranje novih radnih mesta od izuzetnog značaja za ekonomski napredak, Đerlek je istakao da je uporedo s tim neophodno unaprediti društvene, obrazovne i kulturne sadržaje koji bi mlade zadržali da žive u svojim gradovima i opštinama.

Na ovaj način bi se, kako je zaključio ministar, smanjile migracije u Beograd i druge veće gradove Srbije.

Budući da su razvojne agencije na nivou Srbije važan alat i jedan od naših glavnih kapaciteta na terenu, Đerlek je ocenio da će važan zadatak biti saradnja, ne samo sa kabinetom resornog ministra, već i sa drugim ministarstvima, kao što su ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zaštite životne sredine.

Radan je upoznao Đerleka sa delokrugom rada ove beogradske regionalne agencije i naglasio da je primarni zadatak podrška gradskim opštinama u privlačenju sredstava.

Radan je istakao da je tokom prošle godine agencija podržala veliki broj mladih da započnu privatno poslovanje, a da je u fokusu i podrška poljoprivrednim gazdinstvima kroz IPARD programe.

Dogovoreno je da se detaljnijom analizom odrede oblasti saradnje i konkretni projekti na kojima će se ubuduće sarađivati, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti: