Đerlek u Braničevskom okrugu: Potrebno je raditi na unapređenju regionalnog potencijala

od strane | 02/03/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je da je potrebno raditi na unapređenju regionalnih potencijala kako bismo obezbedili ravnomerni regionalni razvoj, kao i da podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima bude sigurna budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave poljoprivredom.

Đerlek je, prilikom obilaska Požarevca i Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, istakao da je država opredeljena za jačanje poljoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

Kako je rekao, kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet će pružiti svu moguću podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji uspeh je ključan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Tokom posete Požarevcu, ministar je obišao i pčelarsku farmu „Živković“ iz Biskuplja kod Velikog Gradišta, koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu, a kojoj je Regionalna razvojna agencija pomogla oko pisanja projekta i aplikaciji za sredstva iz fonda Evropske unije (EU).

– Mislim da su agencije za regionalni razvoj najvažniji element na terenu. Mi smo evo obišli gotovo sve regionalne agencije na teritoriji čitave Srbije, i to je ono gde vas na licu mesta obaveštavaju. One imaju veliku i značajnu ulogu u smislu implementacije regionalnih projekata i podrške lokalnim samoupravama, kao i malim i srednjim preduzećima – naveo je Đerlek.

On je dodao da je pčelarska farma „Živković“ uspešan primer saradnje jednog malog gazdinstva i Regionalne agencije.

– Imali su pomoć Regionalne agencije u smislu izrade projekta. I to je jedna sjajna priča. Ono što je neophodno je da mi prepoznamo u svim našim regionima koji su to potencijali, i kako da radimo na njihovom unapređenju – istakao je ministar.

Direktorka Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ Ivana Antonijević kazala je da je veliko zadovoljstvo prezentovati sjajne primere saradnje agencije, poput ovog sa gazdinstvom „Živković“, koje se već tradicionalno bavi pčelarstvom i dolazi do nekih zavidnih rezultata kao primer sjajne prakse.

– Naša uloga je da pomažemo na poseban način i na nerazvijenim područjima i opštinama upravo onim malima koji traže mesto u lancu vrednosti i pomognemo im da iskoriste neka sredstva, bez obzira da li su u pitanju strani donatori i donacije EU ili nacionalni fondovi – zaključila je Antonijevićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...