Đerlek u Braničevskom okrugu: Potrebno je raditi na unapređenju regionalnog potencijala

od strane | 02/03/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je da je potrebno raditi na unapređenju regionalnih potencijala kako bismo obezbedili ravnomerni regionalni razvoj, kao i da podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima bude sigurna budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave poljoprivredom.

Đerlek je, prilikom obilaska Požarevca i Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“, istakao da je država opredeljena za jačanje poljoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

Kako je rekao, kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet će pružiti svu moguću podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji uspeh je ključan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Tokom posete Požarevcu, ministar je obišao i pčelarsku farmu „Živković“ iz Biskuplja kod Velikog Gradišta, koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu, a kojoj je Regionalna razvojna agencija pomogla oko pisanja projekta i aplikaciji za sredstva iz fonda Evropske unije (EU).

– Mislim da su agencije za regionalni razvoj najvažniji element na terenu. Mi smo evo obišli gotovo sve regionalne agencije na teritoriji čitave Srbije, i to je ono gde vas na licu mesta obaveštavaju. One imaju veliku i značajnu ulogu u smislu implementacije regionalnih projekata i podrške lokalnim samoupravama, kao i malim i srednjim preduzećima – naveo je Đerlek.

On je dodao da je pčelarska farma „Živković“ uspešan primer saradnje jednog malog gazdinstva i Regionalne agencije.

– Imali su pomoć Regionalne agencije u smislu izrade projekta. I to je jedna sjajna priča. Ono što je neophodno je da mi prepoznamo u svim našim regionima koji su to potencijali, i kako da radimo na njihovom unapređenju – istakao je ministar.

Direktorka Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ Ivana Antonijević kazala je da je veliko zadovoljstvo prezentovati sjajne primere saradnje agencije, poput ovog sa gazdinstvom „Živković“, koje se već tradicionalno bavi pčelarstvom i dolazi do nekih zavidnih rezultata kao primer sjajne prakse.

– Naša uloga je da pomažemo na poseban način i na nerazvijenim područjima i opštinama upravo onim malima koji traže mesto u lancu vrednosti i pomognemo im da iskoriste neka sredstva, bez obzira da li su u pitanju strani donatori i donacije EU ili nacionalni fondovi – zaključila je Antonijevićeva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...