Đerlek: Srpska dijaspora je veliki neiskorišćeni potencijal

od strane | 07/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je sa koordinatorkom Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojanom Selaković i članovima Radne grupe za Poglavlje 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata o dosadašnjim aktivnostima i planovima za naredni period.

Koordinatorka Selaković je, govoreći o podizanju efikasnosti aktuelnih politika i instrumenata regionalnog razvoja, ukazala na važnost uključivanja naše dijaspore koja bi, kako je ocenila, mogla značajno da doprinese regionalnom razvoju Srbije.

U tom smislu, Đerlek je naveo da je dijaspora veoma brojna i predstavlja veliki neiskorišćeni potencijal.

Ministar je ocenio da je neophodno intenziviranje aktivnosti Radne grupe, ne samo u pogledu napretka u približavanju evropskim regulativama, već i u cilju uspostavljanja domaće razvojne strategije.

On je najavio moguću izradu strateškog dokumenta koji će regulisati ovu oblast i ustanoviti sistem delovanja u narednim godinama, imajući u vidu da je ravnomerni regionalni razvoj preduslov za sveukupni ekonomski napredak države.

Đerlek je naglasio i važnost koordinisanog i planskog projektnog rada najšire gledano, s obzirom na to da regionalna politika uključuje različite oblasti, kao što su privreda, energetika, saobraćajna infrastruktura, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine, zdravstvo i socijalni razvoj.

Ministar Đerlek je sa članovima Radne grupe razgovarao i o primeni Strategije pametne specijalizacije. Ona je osmišljena u okviru kohezione politike Evropske komisije, koja predstavlja sveobuhvatnu agendu za privrednu transformaciju i podršku ključnim nacionalnim investicijama i regionalnim prioritetima.

Ova strategija, kako je objašnjeno, ima za cilj podsticanje razvoja zasnovanom na znanju i regionalnim potencijalima, kroz podršku tehnološkim inovacijama i investiranju.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti: