Đerlek: Srpska dijaspora je veliki neiskorišćeni potencijal

od strane | 07/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je sa koordinatorkom Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojanom Selaković i članovima Radne grupe za Poglavlje 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata o dosadašnjim aktivnostima i planovima za naredni period.

Koordinatorka Selaković je, govoreći o podizanju efikasnosti aktuelnih politika i instrumenata regionalnog razvoja, ukazala na važnost uključivanja naše dijaspore koja bi, kako je ocenila, mogla značajno da doprinese regionalnom razvoju Srbije.

U tom smislu, Đerlek je naveo da je dijaspora veoma brojna i predstavlja veliki neiskorišćeni potencijal.

Ministar je ocenio da je neophodno intenziviranje aktivnosti Radne grupe, ne samo u pogledu napretka u približavanju evropskim regulativama, već i u cilju uspostavljanja domaće razvojne strategije.

On je najavio moguću izradu strateškog dokumenta koji će regulisati ovu oblast i ustanoviti sistem delovanja u narednim godinama, imajući u vidu da je ravnomerni regionalni razvoj preduslov za sveukupni ekonomski napredak države.

Đerlek je naglasio i važnost koordinisanog i planskog projektnog rada najšire gledano, s obzirom na to da regionalna politika uključuje različite oblasti, kao što su privreda, energetika, saobraćajna infrastruktura, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine, zdravstvo i socijalni razvoj.

Ministar Đerlek je sa članovima Radne grupe razgovarao i o primeni Strategije pametne specijalizacije. Ona je osmišljena u okviru kohezione politike Evropske komisije, koja predstavlja sveobuhvatnu agendu za privrednu transformaciju i podršku ključnim nacionalnim investicijama i regionalnim prioritetima.

Ova strategija, kako je objašnjeno, ima za cilj podsticanje razvoja zasnovanom na znanju i regionalnim potencijalima, kroz podršku tehnološkim inovacijama i investiranju.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...