Đerlek: Smanjen jaz između Beograda i ostalih regiona Srbije

od strane | 27/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je u Nišu da je Vlada Srbije uspela da zaustavi trend povećanja nejednakosti između regiona.

Kako je objasnio, ne radi se o velikom smanjenju razlika između regiona, već o smanjenju u procentima, ali da je trend bio bio veoma zabrinjavajući.

– Nisu više iste razlike između beogradskog regiona i južnog i istočnog regiona, naročito kada pričamo o bruto društvenom proizvodu i kupovnoj moći. Kupovna moć se u svim regionima drastično povećala i to su ohrabrujući podaci – izjavio je Đerlek nakon sastanka sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

On je poručio da je ohrabrujući podatak i rast stope nataliteta.

– To nas čini liderima u regionu i to nas ohrabruje imajući u vidu da imamo mnogo više rođenih beba na kraju prošle i početku ove godine – istakao je Đerlek.

Ministar je naveo da Kabinet za ravnomerni regionalni razvoj trenutno realizuje 57 infrastrukturnih i drugih projekata koji imaju za cilj ravnomerni regionalni razvoj.

– Budući da smo obezbedili dodatna sredstva, verujem da ćemo do kraja godine imati preko 80 projekata koje Kabinet za regionalni razvoj realizuje. Kabinet je formiran pre 11 meseci i ova priča je tek u povoju – zaključio je on.

Prema njegovim rečima, projekti se tiču komunalne i putne infrastruktue, ali se grade i dečja igrališta, kulturne ustanove i poslovne zone kako bi se privukli investitori.

Izvor: Beta

Preporučene vesti: