Đerlek: Pred nama je zadatak sistemskog planiranja regionalnog razvoja

od strane | 21/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je sa direktorom Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga Stefanom Ribaćem o razvoju grada Kruševca i opština koje mu pripadaju – Trstenika, Aleksandrovca, Brusa, Varvarina i Ćićevca.

Đerlek je ocenio da Agencija pruža važan doprinos u definisanju razvojnih prioriteta u Rasinskoj oblasti, ali i u podršci privrednim društvima i preduzetnicima kroz saradnju sa relavantnim institucijama i partnerima.

On je naglasio da će resorni kabinet u narednom periodu predstavljati nosioca kohezione politike, što će umnogome olakšati delovanje razvojnih agencija, međuresornu saradnju i omogućiti bolju finansijsku podršku projektima.

– Pred nama je važan zadatak sistemskog planiranja regionalnog razvoja koji će doprineti ravnomernijem privrednom napretku i ekonomskoj stabilnosti države u celini – rekao je ministar.

Direktor Agencije Stefan Ribać zahvalio je ministru Đerleku na posvećenosti i naporima koje ulaže kako bi se povećala vidljivost i prepoznala važnost regionalnih agencija u razvoju ekonomija lokalnih samouprava i regiona u Srbiji.

S obzirom na to da privredu Rasinskog okruga većinski čine mala i srednja preduzeća, direktor je naveo da Agencija deluje u cilju povećanja konkurentnosti i podrške izvoznim potencijalima domaćih proizvoda.

– Kroz projektno delovanje Agencija obezbeđuje i značajna sredstva za obnovu i opremanje, škola, vrtića i domova zdravlja u Rasinskom okrugu – objasnio je Ribać.

On je istakao da su u saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA uspešno završeni projekti radne inkluzije osoba sa invaliditetom i sanacije i adaptacije Narodne kuhinje u Varvarinu.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti i oblasti u kojima bi saradnja sa ovom agencijom omogućila brži ekonomski napredak i bolje pozicionirala ovaj okrug na lestvici razvijenijih delova naše zemlje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...