Đerlek: “Otvoreni Balkan” je dobar mehanizam za saradnju u oblasti regionalnog razvoja

od strane | 11/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek ocenio je u razgovoru sa zamenicom direktora Regionalne razvojne agencije Pčinjskog okruga d.o.o Vranje Biljanom Stojanović da je inicijativa “Otvoreni Balkan” dobar mehanizam za međudržavnu saradnju u oblasti regionalnog razvoja.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, on je naveo da je razvoj turizma i potencijalna obnova spomenika kulture, među kojima je i Hamam u Vranju, dobra strategija za ekonomski napredak regiona.

Đerlek je ocenio da je važna konstruktivna saradnja regionalnih agencija sa Ministarstvom kako bi se iskoristili potencijali regiona i iskustvo agencija na lokalu.

Stojanović je istakla da se u Pčinjskom okrugu nalaze najnerazvijenije opštine Srbije i da je neophodno napraviti dobru strategiju za unapređenje njihovih ekonomija.

Kao prednosti tog kraja, navela je dobar geografski položaj i neiskorišćena prirodna dobra.

Agencija je, prema njenim rečima, uspostavila prekograničnu saradnju sa Bugarskom, a kao izuzetno značajan projekat izdvojila je razvoj ženskog preduzetništva regiona.

Kako je navela, organizacija Sajma inovacionog ženskog predizetništva, koji je organizovan tokom prošle godine od vitalnog značaja za migracionu politiku.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti saradnje u cilju razvoja poljoprivrede i podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...