Đedović: Razvijena saradnja sa Francuskom u oblasti energetike

od strane | 20/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Vlada Srbije)

  Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja MEDEF, koje predvodi Kristofer Peti.

Đedović je navela da Srbija uspešno sarađuje sa kompanijama koje MEDEF okuplja u realizaciji infrastrukturnih projekata, pri čemu je razvijena saradnja sa Francuskom u oblasti energetike, u okviru koje se intenzivno radi na povećanju udela obnovljivih izvora energije u našem energetskom miksu.

Ona je istakla da je u toku donošenje strateških dokumenata u kojima obnovljivi izvori energije zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju energetske bezbednosti Srbije.

Ministarka je prenela da je sa francuskom delegacijom razgovarala o prioritetnim investicijama u energetskom sektoru i mogućnostima saradnje sa francuskim kompanijama koje imaju veliko međunarodno iskustvo u energetskim projektima.

Prema njenim rečima, Srbija već sarađuje sa francuskom kompanijom EDF na automatizaciji distributivne mreže koja će unaprediti distributivni energetski sistem.

Ona je dodala da sa EDF-om rade na projektu automatizacije srednjenaponske distributivne mreže koja će naš sistem učiniti stabilnijim, efikasnijim i omogućiti smanjenje gubitaka na mreži.

Francuske energetske kompanije predstavile su svoja iskustva u upravljanju energetskim projektima sa posebnim osvrtom na ekspertizu u oblasti obnovljivih izvora energije i primenu inovativnih rešenja u oblasti vodonika.

Sastanku su prisustvovali direktori javnih preduzeća Elektroprivrede, Elektromreže i Elektrodistribucije Srbije kao i predstavnici francuskih finansijskih institucija koje finansiraju infrastrukturne i energetske projekte širom sveta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...