Đedović: Razvijena saradnja sa Francuskom u oblasti energetike

od strane | 20/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Vlada Srbije)

  Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja MEDEF, koje predvodi Kristofer Peti.

Đedović je navela da Srbija uspešno sarađuje sa kompanijama koje MEDEF okuplja u realizaciji infrastrukturnih projekata, pri čemu je razvijena saradnja sa Francuskom u oblasti energetike, u okviru koje se intenzivno radi na povećanju udela obnovljivih izvora energije u našem energetskom miksu.

Ona je istakla da je u toku donošenje strateških dokumenata u kojima obnovljivi izvori energije zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju energetske bezbednosti Srbije.

Ministarka je prenela da je sa francuskom delegacijom razgovarala o prioritetnim investicijama u energetskom sektoru i mogućnostima saradnje sa francuskim kompanijama koje imaju veliko međunarodno iskustvo u energetskim projektima.

Prema njenim rečima, Srbija već sarađuje sa francuskom kompanijom EDF na automatizaciji distributivne mreže koja će unaprediti distributivni energetski sistem.

Ona je dodala da sa EDF-om rade na projektu automatizacije srednjenaponske distributivne mreže koja će naš sistem učiniti stabilnijim, efikasnijim i omogućiti smanjenje gubitaka na mreži.

Francuske energetske kompanije predstavile su svoja iskustva u upravljanju energetskim projektima sa posebnim osvrtom na ekspertizu u oblasti obnovljivih izvora energije i primenu inovativnih rešenja u oblasti vodonika.

Sastanku su prisustvovali direktori javnih preduzeća Elektroprivrede, Elektromreže i Elektrodistribucije Srbije kao i predstavnici francuskih finansijskih institucija koje finansiraju infrastrukturne i energetske projekte širom sveta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor: Vlada Srbije

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...