Đedović: Pred Srbijom ulaganja u energetiku od nekoliko milijardi evra

od strane | 08/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Pred Srbijom je period intenzivnog ulaganja od nekoliko milijardi evra u energetski sektor, s obzirom da se nalazimo u procesu energetske tranzicije, kojom ćemo menjati naš energetski miks, vodeći računa da obezbedimo sigurnost snabdevanja, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona se u Beogradu sastala sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, sa kojima je razgovarala o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Đedovićeva je istakla da je u planu Srbije, za narednih pet godina, niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra.

– Reč je, pre svega, o ulaganjima u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više održivih izvora energije na mreži – kazala je ona.

Ministarka je napomenula da je u toku izrada strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove Strategije razvoja energetike, koji će utvrditi naše dugoročne ciljeve i prioritete kako bi smanjili negativne uticaje energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Saudijski fond za razvoj je Vladina agencija Saudijske Arabije, osnovana 1974. godine, koja od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: