Đedović: Postrojenje u Vinči doprinosi zaštiti životne sredine

od strane | 23/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je kako će energetsko postrojenje za korišćenje komunalnog otpada u Vinči doprineti zaštiti životne sredine i pouzdanom snabdevanju energijom.

Ona je to istakla na sastanku sa direktorima preduzeća Beo čista energija o napretku izgradnje postrojenja u Vinči.

– Sagorevanjem otpada proizvodiće se 56,5 megavati (MW) toplotne i 30 MW električne energije čime ćemo doprineti zaštiti životne sredine, ali i pouzdanom i sigurnom snabdevanju energijom što je od velikog značaja u uslovima svetske energetske krize – izjavila je Đedovićeva.

Ministarka je navela je da će Ministarstvo rudarstva i energetike pružiti svu neophodnu pomoć u daljoj realizaciji projekta.

Direktor preduzeća Beo čista energija Vladimir Milovanović, rekao je da će sagorevanjem otpada u Vinči proizvoditi pet odsto električne, i deset procenata toplotne energije za beogradska domaćinstva i da se prve isporuke očekuju sredinom godine.

– Posle uspešno obavljenih hladnih proba, Beo Čista Energija je sprovela prvo spaljivanje otpada u postrojenju za dobijanje energije iz otpada, prvom takve vrste u Srbiji i regionu. Pun kapacitet postrojenje bi trebalo da dostigne u junu, ukoliko do tada budu obezbeđene mnogobrojne dozvole nadležnih institucija – istakao je Milovanović.

On je podsetio da se završava izgradnja i postrojenja na deponijski gas snage 3,09 megavati.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: