Đedović: Pirot je primer dobre saradnje u energetskoj efikasnosti

od strane | 13/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem o unapređenju energetske efikasnosti u tom gradu i razvoju sekundarne gasne mreže.

– Grad Pirot od početka učestvuje u svim programima kojim država, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, pomažu građanima, obezbeđivanjem do 50 odsto sredstava za investicije u energetsku efikasnost, zamenu starih kotlova i ugradnju solarnih panela u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima – izjavila je Đedovićeva.

Ona je pohvalila grad Pirot koji redovno učestvuje u nacionalnom programu energetske sanacije resornog ministarstva.

– U poslednje dve godine u Pirotu smo uspešno izveli energetsku sanaciju u skoro 260 domaćinstava, trenutno završavamo radove u još 37 i u narednim danima potpisaćemo ugovore sa 15 domaćinstava koji će ugraditi solarne panele i postati kupci-proizvođači električne energije – naglasila je ministarka.

Pirot je, kako je dodala, postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja uvođenjem naplate po utrošku i širenju mreže, kao i da se umesto mazuta u tom gradu koristi komprimovani gas u sistemu daljinskog grejanja.

Na sastanku su razgovarali i o razvoju sekundarne gasne mreže u Pirotu, čime bi se smanjio broj individualnih ložišta i povećao kvalitet vazduha.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je zahvaljujući merama unapređenja sistema javnog osvetljenja u odnosu na prošlu godinu ostvarena ušteda električne energije više od 75 odsto i da je zgrada gradske uprave uštedela više od 20 odsto električne energije.

Takođe, prvi čovek Pirota ukazao je da je grad zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na gasnu mrežu kako bi se prešlo na čistije i održivije izvore energije, što će biti omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: