Đedović i Lahdevirta o saradnji Srbije i Finske u oblasti energetike

od strane | 21/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom i istakla da je u toku finalizacija revidiranog nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, zbog čega će uskoro uslediti javne konsultacije.

Ona je objasnila da će se Srbija u tom strateškom dokumentu zajedno sa Strategijom razvoja energetike do 2050. opredeliti za jasan pravac, vodeći se pre svega zaštitom interesa stanovništva i privrede.

– Ambiciozni smo, ali moramo da budemo i realni, naročito kada je reč o planovima za narednih šest, sedam godina. Sigurnost snabdevanja i dostupnost energije su najviši ciljevi, na koje nas je svetska kriza još jednom podsetila i to u punom intenzitetu – izjavila je Đedovićeva.

Ona je dodala i da je završena javna rasprava o Izmenama zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), čija će primena omogućiti više OIE na mreži, bez ugrožavanja našeg elektroenergetskog sistema.

– Moramo dodatno ojačati naše hidro kapacitete, ali i bolje iskoristiti sunce i vetar kao izvore energije – navela je Đedovićeva.

Finski ambasador je podsetio da je kompanija Taaleri Energia deo Čibuka 1, najvećeg vetroparka u Srbiji i da je zainteresovana za nastavak saradnje u okviru projekta Čibuk 2.

– Skladištenje električne energije moglo bi biti novo polje buduće saradnje – rekao je Lahdevirta i istakao da upravo u toj oblasti finske kompanije imaju veoma razvijenu tehnologiju, uključujući i sistem skladištenja putem peščanih baterija.

Ministarka i ambasador su na sastanku razgovarali o planovima Ministarstva rudarstva i energetike i unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: