Đedović i Kuht o saradnji Srbije i Češke u oblasti rudarstva i energetike

od strane | 03/03/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Češke u Beogradu Tomašom Kuhtom o saradnji dve zemlje u oblasti rudarstva i energetike.

Đedovićeva je tom prilikom istakla opredeljenje Srbije da rudarstvo učini što održivijim, kroz poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Ministarka je istakla da se odnosi Srbije i Češke zasnivaju se na tradicionalnom prijateljstvu i saradnji u različitim oblastima zbog čega postoji veliki potencijal za razvoj saradnje u sektorima rudarstva i energetike.

– Srbija je zemlja koja ima veliku rudarsku tradiciju, ali smo čvrsto opredeljeni da rudarstvo učinimo što održivijim, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Ćeška ima znanje i iskustvo u korišćenju savremenih tehnologija u rudarstvu i Srbija je zainteresovana za saradnju po pitanju energetske tranzicije, dekarbonizacije i usvajanja dobre prakse u eksploataciji i upotrebi mineralnih sirovina – izjavila je ona.

Kuht je istakao spremnost Češke za razmenu znanja i iskustva u oblasti rudarstva.

– Češka se suočava sa identičnim izazovima u oblasti rudarstva i energetike kao i Srbija. U našem energetskom miksu ugalj ima veoma važno mesto u obezbeđivanju energetske sigurnosti, ali imamo dugoročne planove kako da smanjimo njegovu upotrebu poštujući principe zaštite životne sredine – rekao je ambasador.

On je dodao da češke kompanije imaju veliko iskustvo u oblasti obnovljivih izvora energije i da prepoznaju potencijal za ulaganja u Srbiji u izgradnju zelenih energetskih kapaciteta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: