Đedović Handanović: Ulažemo 665 miliona dinara u energetsku sanaciju objekata

od strane | 06/10/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, uručila je u Vrnjačkoj Banji ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 21 lokalnoj samoupravi, u vrednosti od 665 miliona dinara.

– Od tih 665 miliona, 400 miliona dinara izdvojilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Biće uloženo u sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva na javnom pozivu – izjavila je ministarka.

Ona je navela da će se u Vrnjačkoj Banji raditi sanacija osnovne škole, jedne od ukupno deset osnovnih i srednjih škola iz javnog poziva, dok će u Raški biti uređen Dom zdravlja, u Vladičinom Hanu Dom kulture, u Leskovcu i Užicu vrtić, a u Bosilegradu javno osvetljenje.

Đedović Handanović je istakla da se ulaganjima u povećanje energetske efikasnosti u rekonstruisanim javnim objektima smanjuje potrošnja energije od 20 do 50 odsto, troškovi energije i zimi i leti, i bolje štiti životna sredina.

– Drago mi je što su lokalne samouprave prepoznale da smanjenje potrošnje i investiranje u poboljšanje energetskih karakteristika objekata ne znači smanjenje udobnosti, već naprotiv, povećanje komfora, i bolje uslove i za korisnike i za zaposlene u školama i vrtićima, domovima zdravlja i drugim ustanovama – poručila je ministarka energetike.

Ona je podsetila da je kroz prethodne javne pozive energetski do sada sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava i uloženo oko 2,7 milijarde dinara i najavila i da će Ministarstvo nastaviti da podržava takve projekte i ulagati u energetsku efikasnost kako javnih objekata, tako i domaćinstava.

– Svaki od ovih projekata predstavlja deo slagalice kako želimo da vidimo Srbiju na kraju ove decenije, kad je reč o energetici i zaštiti životne sredine. Energetskom efikasnošću čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu, ali i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti, koja je strateški cilj Republike Srbije – poručila je Đedović Handanović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...