Đedović Handanović: Novim merama Vlade Srbije račun za struju manji i za 40 odsto

od strane | 29/09/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Vlada Srbije)

  Vlada Srbije je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila preporuku da Elektroprivreda Srbije i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju električne energije, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

– Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 procenata narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u takozvanu nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija – poručila je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je cilj Vlade Srbije da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa ove godine, zaključno sa računom za mart sledeće godine. Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 procenata, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 procenata.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 procenata, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 procenata. Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 procenata.

Iz ministarstva su naveli i da će se domaćinstvima obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet procenata u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Oni su pojasnili da je važno da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu. Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, na preporuku Vlade Srbije, Elektroprivreda Srbije je domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 procenata na mesečni račun od 1. oktobra 2022. do 31. marta ove godine, i u tom periodu popust na račun ostvarivalo je između 36 i 45 odsto kupaca mesečno.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: