Deseti sajam pirotske peglane kobasice 28. i 29. januara

od strane | 15/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Youtube printscreen)

  Jubilarni 10. Sajam pirotske peglane kobasice održaće se 28. i 29. januara u Pirotu.

Svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da uživaju u ovom autentičnom specijalitetu koji se pravi isključivo od kozijeg, ovčijeg, junećeg ili magarećeg mesa i potiče, kako se pretpostavlja, još iz doba Turaka.

Na manifestaciji će se predstaviti i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, kao i mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, ali i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Gosti će moći da degustiraju i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja: čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i slično.

Na sajmu pored izlagačkog organizovan je i takmičarski deo manifestacije koji se odnosi na proizvod peglana kobasice.

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi „posnog“ mesa, a za mnoge je najbolje magareće meso. Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa, melje se i meša sa začinima.

Kako se navodi, nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanje za ishranu muslimana.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...