Deseti sajam pirotske peglane kobasice 28. i 29. januara

od strane | 15/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Youtube printscreen)

  Jubilarni 10. Sajam pirotske peglane kobasice održaće se 28. i 29. januara u Pirotu.

Svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da uživaju u ovom autentičnom specijalitetu koji se pravi isključivo od kozijeg, ovčijeg, junećeg ili magarećeg mesa i potiče, kako se pretpostavlja, još iz doba Turaka.

Na manifestaciji će se predstaviti i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, kao i mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, ali i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Gosti će moći da degustiraju i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja: čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i slično.

Na sajmu pored izlagačkog organizovan je i takmičarski deo manifestacije koji se odnosi na proizvod peglana kobasice.

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi „posnog“ mesa, a za mnoge je najbolje magareće meso. Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa, melje se i meša sa začinima.

Kako se navodi, nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanje za ishranu muslimana.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...