Deset odsto za čast konobarima: Predlog da se bakšiš uključi u fiskalni račun

od strane | 07/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  U Srbiji bakšiš bi uskoro mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu, ako prođe predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES.

Ovo Poslovno udruženje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje dobrovoljne napojnice u legalne tokove.

Predsednik udruženja Georgi Genov istakao je da je njihov predlog da čast za konobara bude deset odsto od iznosa računa.

Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi ukoliko nije zadovoljan uslugom.

Ovo nije prvi put da ugostitelji u Srbiji traže uvođenje napojnice u legalne tokove, a kao glavni argument navode podatak da inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i da im zbog toga pišu kazne i zatvaraju kafane.

Predsednik udruženja objašnjava da su u opticaju dva modela za rešavanje ovog problema u Srbiji.

– Glavna dilema je da li da bude obavezno ili dobrovoljno. Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka ‘servis’ i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos – rekao je Genov.

On objašnjava da bi taj novac delili na konobare, kuvare i osoblje koje radi u ugostiteljskom objektu. Ako je u pitanju smeštajni deo, sakupljeni bakšiš bi se delio sobaricama i zaposlenima na recepciji.

Poreski savetnik Milan Trbojević smatra da nije realno da država dozvoli ugostiteljima da deset odsto napojnice bude neoporezovani prihod.

Dodaje i da bi druga varijanta, kada bi se napojnice uvele u sistem fiskalizacije, ali sa naplatom poreza i doprinosa, ne bi doprinela da se podignu prihodi konobarima, već da bi se njima ova mera najmanje isplatila.

– Potrošačima bi u suštini bilo isto, ali bi same radnike destimulisalo, jer bi dobar deo tog bakšiša otišao na plaćanja državi. Ne verujem da će im država dati novu kategoriju za to i da će im dozvoliti da ne plaćaju doprinose na taj iznos, jer pretpostavljam da će ići na to da bi mogli lako da zloupotrebljavaju i da manipulišu – objasnio je Trbojević.

On je zaključio da bi mogli da daju radnicima minimalnu platu i da jednostavno otkucaju bakšiš koliko im treba. Sa doprinosima bi moglo da se uvede da bude oporezovano kao plata sa oko 60 procenata, ali konobari ne bi imali korist od toga.

Izvor: Euronews

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...