Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja

od strane | 10/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Svetski dan mentalnog zdravlja, koji se obeležava danas, predstavlja najvažniju globalnu kampanju za podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Iz ministarstva su naveli da posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama – ranjivoj, stigmatizovanoj i marginalizovanoj društvenoj grupi i dodali su da je slogan današnjeg datuma „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

Takođe, oni su ukazali da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, nakon društvenih dijaloga na temu mentalnog zdravlja, koji su održani 2021. i 2022. formiralo je Radni tim za mentalno zdravlje koji čine eminentni predstavnici iz te oblasti. Oni će takođe u okviru Programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“, zajedno sa predstavnicima drugih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, realizovati niz aktivnosti među kojima će mentalnom zdravlju biti posvećena posebna pažnja.

U Novom Sadu će, tim povodom, 20. oktobra Ministarstvo organizovati društveni dijalog „Mentalno zdravlje mladih“ i panel diskusiju „Sistemska podrška mladima u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i prevenciji bihevioralnih bolesti zavisnosti“, u okviru Festivala mentalnog zdravlja.

Sa stanovišta korpusa ljudskih prava, mentalno zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava i spada u red ključnih resursa, značajan je faktor prosperiteta, socijalne pravde i socijalne kohezije društva o čemu govori i ključni strateški dokument Republike Srbije o zaštiti mentalnog zdravlja.

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj potencijal, može da radi produktivno i plodonosno i u stanju je da doprinosi svojoj zajednici.

Iz Ministarstva su objasnili da mentalno zdravlje podrazumeva skladan odnos u samoj ličnosti, u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...