Danas je Međunarodni dan obrazovanja

od strane | 24/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  U svetu se 24. januar obeležava kao Međunarodni dan obrazovanja. Ovaj praznik, priznat od UN, usmeren je na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva, kao i ulogu globalnog mira i održivog razvoja.

Generalna skupština UN je 3. decembar 2018. proglasila ovaj datum za praznik koji se u svetu slavi kao dan obrazovanja. Podsticaj za to došao je od UNESCO, a usvajanje Rezolucije 73/25 o uspostavljanju Međunarodnog dana obrazovanja pokazalo je nepokolebljivu političku volju za podržavanjem obrazovanja u svakom smislu te reči.

Cilj praznika jeste da se pažnja usmeri na dostupnost obrazovanja koja mora da se obezbedi svakome i da se izađe iz siromaštva.

Prema podacima UN iz 2020. čak 262 miliona dece i mladih u svetu ne ide u školu, 617 miliona omladinaca i tinejdžera je nepismeno i ne poznaje osnove matematike.

Manje od 40 odsto devojčica u podsaharskoj Africi, na primer, završilo je više razrede osnovne škole, a oko četiri miliona dece-izbeglica nije u mogućnosti da pohađa školu usled oružanih sukoba ili gubitka najbližih članova porodice.

Preporučene vesti: