Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika

od strane | 21/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Na Međunarodni dan maternjeg jezika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je na vrednost i očuvanje maternjeg jezika, kako većinskog, tako i jezika nacionalnih manjina.

Republika Srbija je, vođena idejom da posredstvom još jednog međunarodnopravnog akta posvećenog zaštiti i unapređenju manjinskih jezika, doprinela zaštiti i očuvanju multikulturalizma i višejezičnosti u Srbiji i Evropi, pristupivši 2006. Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope.

Ratifikacijom Povelje, država se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na našoj teritoriji.

Ističe se da se manjinski jezici koriste u obrazovanju, medijima, upravnim i sudskim postupcima, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu.

Kako se dodaje, svesna značaja obrazovanja na maternjem jeziku u kontekstu očuvanja jezika nacionalnih manjina, Srbija obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na još osam jezika – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik.

Oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

Iz Ministarstva podsećaju da pravo na informisanje na jeziku nacionalne manjine se ostvaruje putem štampanih i elektronskih medija.

Na manjinskim jezicima se izdaju novine, časopisi, publikacije, zbornici, a elektronski mediji emituju programi na jezicima nacionalnih manjina.

Prema poslednjem popisu u Srbiji 2,68 odsto stanovništva nije obrazovano, tačnije 11 procenata je bez ikakve školske spreme, a 20,76 odsto ima završenu samo osnovnu školu što je oko 34 odsto od ukupnog stanovništva.

Povećanjem broja časova maternjeg jezika u osnovnim i srednjim školama pospešio bi se razvoj i opstanak našeg jezika.

Prema modelima kao što, na primer imaju Grčka i skandinavske zemlje, Srbija se ugledala i povećala broj fonda časova na nedeljnom i dnevnom nivou gde sada deca imaju po dva ili tri časa maternjeg jezika.

Osim toga, Srbija je jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma – ćirilicu i latinicu.

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se svake godine 21. februara kao sećanje na studente koji su tog datuma 1952. ubijeni u Daki, u Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Umesto toga, za službeni jezik izabran je urdu, a uprkos želji studenata da iskažu svoje nezadovoljstvo mirnim demonstracijama policija je tokom protesta primenila silu i pucala na njih.

Izvor: RTS/Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...