Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika

od strane | 21/02/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Na Međunarodni dan maternjeg jezika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je na vrednost i očuvanje maternjeg jezika, kako većinskog, tako i jezika nacionalnih manjina.

Republika Srbija je, vođena idejom da posredstvom još jednog međunarodnopravnog akta posvećenog zaštiti i unapređenju manjinskih jezika, doprinela zaštiti i očuvanju multikulturalizma i višejezičnosti u Srbiji i Evropi, pristupivši 2006. Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope.

Ratifikacijom Povelje, država se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na našoj teritoriji.

Ističe se da se manjinski jezici koriste u obrazovanju, medijima, upravnim i sudskim postupcima, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu.

Kako se dodaje, svesna značaja obrazovanja na maternjem jeziku u kontekstu očuvanja jezika nacionalnih manjina, Srbija obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na još osam jezika – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik.

Oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

Iz Ministarstva podsećaju da pravo na informisanje na jeziku nacionalne manjine se ostvaruje putem štampanih i elektronskih medija.

Na manjinskim jezicima se izdaju novine, časopisi, publikacije, zbornici, a elektronski mediji emituju programi na jezicima nacionalnih manjina.

Prema poslednjem popisu u Srbiji 2,68 odsto stanovništva nije obrazovano, tačnije 11 procenata je bez ikakve školske spreme, a 20,76 odsto ima završenu samo osnovnu školu što je oko 34 odsto od ukupnog stanovništva.

Povećanjem broja časova maternjeg jezika u osnovnim i srednjim školama pospešio bi se razvoj i opstanak našeg jezika.

Prema modelima kao što, na primer imaju Grčka i skandinavske zemlje, Srbija se ugledala i povećala broj fonda časova na nedeljnom i dnevnom nivou gde sada deca imaju po dva ili tri časa maternjeg jezika.

Osim toga, Srbija je jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma – ćirilicu i latinicu.

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se svake godine 21. februara kao sećanje na studente koji su tog datuma 1952. ubijeni u Daki, u Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Umesto toga, za službeni jezik izabran je urdu, a uprkos želji studenata da iskažu svoje nezadovoljstvo mirnim demonstracijama policija je tokom protesta primenila silu i pucala na njih.

Izvor: RTS/Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...