Dan državnosti u Srbiji biće obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti

od strane | 14/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Wikipedia)

  U Srbiji će Dan državnosti, Sretenje Gospodnje, biti obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija, a tradicionalno i kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa početkom u osam sati biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali, a predvodiće je izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar Nikola Selaković.

Kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu u 11 sati počeće ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti koju će predvoditi predsednik Skupštine Vladimir Orlić, u prisustvu predsednika Narodne Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića.

Sa početkom u 14 sati biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u Zadužbini kralja Petra Prvog, a predvodiće je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, u prisustvu predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Dan državnosti Srbije obeležava se 15. februara, na Sretenje, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002.

Na Sretenje 1804. počeo je Prvi srpski ustanak, koji je predstavljao početak novovekovne srpske države. Tog dana grupa naistaknutijih srpskih ličnosti sa prostora negdašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: