Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Srbija radi na stvaranju sigurnog okruženja za decu

od strane | 22/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se obeležava danas širom sveta, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je sa sve većom upotrebom mobilnih telefona i interneta vršnjačko nasilje dobilo novi oblik u digitalnom svetu, od uvredljivih poruka, širenja glasina, izbacivanja iz vršnjačkih čet grupa, čime se deca isključuju iz društva.

Istraživanje programa Nova pismenost, koji zajedno sprovode USAID i Propulsion, pokazuje da deca i adolescenti provode više vremena na internetu i društvenim mrežama nego ikada ranije, tačnije više od dva sata dnevno na društvenim mrežama i oko sat vremena na drugim sajtovima.

Jovanović je rekao da se Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kontinuirano zalaže i radi na stvaranju sigurnog okruženja za decu i mlade.

– Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem koji može imati dugoročne posledice, i Ministarstvo aktivno radi na tome da osigura da sva deca imaju pristup podršci i resursima koji su im potrebni kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo ili ukoliko dođe, da znaju kako pravilno da reaguju – izjavio je Jovanović.

Ministar podseća da žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji mogu da se obrate za pomoć Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu na broj telefona 19833 ili preko platforme „Pametno i bezbedno”.

Naveo je da je od početka rada Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio 6.304 prijave digitalnog nasilja, od kojih se 548 prijava odnose na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola.

Edukatori Centra su održali više od 532 prezentacije o bezbednosti dece na internetu u 201 osnovnoj i srednjoj školi širom Srbije, a edukacijama je prisustvovalo najmanje 20.932 dece i 6.156 roditelja.

Ministarstvo i Nova pismenost zajednički su izdali Priručnik medijske pismenosti za roditelje koji se besplatno može preuzeti na adresi novapismenost.rs

Izrađen po najvišim standardima UNESKO-a, Priručnik kroz seriju primera i praktičnih saveta pomaže odraslima da sa najmlađima vode kompetentan, sadržajan razgovor o bezbednosti na internetu i da omoguće sigurno odrastanje dece u složenom medijskom i digitalnom okruženju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: