“Dan bezbednog interneta“: Obrazovni sistem da pomogne deci u odgovornom korišćenju tehnologija

od strane | 07/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Odgovornost obrazovnog sistema je da stvori okruženje koje će omogućiti učenicima da ovladaju savremenim tehnologijama, ali i da ih odgovorno koriste, poručeno je na konferenciji „Dan bezbednog interneta 2023. godine“.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da su deca savremenog doba spretni korisnici digitalne tehnologije, ali da nemaju potrebno znanje i veštine kako bi ih odgovorno koristili.

– Naše škole su opremljene digitalnim uređajima, ali nije dovoljno obezbediti samo pristup interetu, već da se ukaže na opasnosti interneta – izjavio je Jović.

On je naveo da resorno ministarstvo podstiče škole da na odgovoran način integrišu digitalnu tehnologiju u proces nastave i učenja, kao i da sprovode digitalnu transformaciju školskog procesa.

– Samo obrazovna ustanova koja razume mesto digitalne tehnologije u globalnoj ekonomiji može da doprinese formiranju mladog čoveka koji ima šta da ponudi na tržištu rada – istakao je pomoćnik ministra.

Jović je dodao da deci mora da se objasni svrha digitalnih uređaja, inače će oni imati utisak da je internet isključivo mesto za igru i komunikaciju preko društvenih mreža i objasnio da se u saradnji sa roditeljima radi na tome da se internet koristi u pozitivne svrhe.

– Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nam je dragocen partner na ovom polju, zahvalni smo im na prepoznavanju potrebe da učenike i njihove roditelje podrže u digitalnom svetu van školskog vremena kao i da se svega javno ukaže na potencijal onlaj prostora i opasnosti u okvori njega – rekao je Jović.

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, ističe da Zakon o informacionoj bezbednosti, koje je donelo resorno ministarstvo, posebno prepoznaje zaštitu dece prilikom upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

– Razvoj digitalnih tehnologija pored dobrih stvari donosi brojne rizike. Ukoliko ovim alatom ne rukujemo odgovorno može da preraste u bolest modernog doba – poručio je Dobrijević.

Izuzetno je zadovoljan što su našim najmađima, kao i njihovim vršnjacima širom sveta, podjednako dostupna brojna tehnološka dostignuća.

– Internet kao glavni kanal komunikacije modernog doba postaje jednako dostupan u svim školama i porodicama u Srbiji i to je od 2017. kada smo postavili taj cilj do danas, jedan od većih uspeha Vlade Srbije – istakao je on.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da prema podacima istraživanja 86 odsto dece i tinedžera u Srbiji svakodnevno koristi internet i ukazala da digilatni svet pored dobrih stvari skriva rizike i opasnosti.

– Pristup internetu omogućava deci puno benefita i prilika, ali kreira i rizike i oštećenja koja podrazumevaju pristup seksualnoj eksploataciji, zlostavljanju i zloupotrebi privatnih informacije dece – zaključila je Kostadinova.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: