Dačić: Za MSP posebno važno osposobljavanje nove generacije diplomata

od strane | 23/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Za Ministarstvo spoljnih poslova je od posebne važnosti da u kontinuitetu kreira i osposobljava nove generacije diplomata i državnih službenika angažovanih na poslovima međunarodne saradnje, koji će biti obučeni da na najbolji način brane nacionalne interese kao i da adekvatno odgovore na izazove sa kojima se naša zemlja suočava, izjavio je ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Obraćajući se polaznicima osnovnog programa diplomatske i diplomatsko-konzularne obuke generacije 2022/2023, Dačić je ponovio da opredeljenje Srbije ostaje principijelno poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i rešavanje svih otvorenih pitanja putem dijaloga.

Trenutni izazovi sa kojima se suočava čitav svet, dodatno su pooštrili težinu naših spoljnopolitičkih zadataka, ukazao je Dačić i poručio polaznicima Diplomatske akademije da je za uspešno bavljenje diplomatskim poslom, pored stručnog usavršavanja i kontinuiranog nadograđivanja znanja i veština, neophodna njihova čvrsta spremnost i rešenost da se stave u službu opšteg dobra, a često na uštrb ličnih planova i interesa.

– Želeo bih da naglasim da je za MSP od posebne važnosti da u kontinuitetu kreira i osposobljava nove generacije diplomata i državnih službenika angažovanih na poslovima međunarodne saradnje koji će biti obučeni da na najbolji način brane nacionalne interese, kao i da adekvatno odgovore na izazove sa kojima se naša zemlja suočava – istakao je Dačić.

On je poručio da su neprestano praćenje i promišljanje o spoljnopolitičkim temama, kao i razvijanje pregovaračkih veština i sposobnosti za argumentovanu komunikaciju, nužan intelektualni osnov za bavljenje diplomatskim pozivom.

– U vezi sa tim, od vas očekujemo da znanja koja ćete steći na Diplomatskoj akademiji shvatite pre svega kao uvod, temelj i putokaz u daljem svakodnevnom učenju i analizi, neretko, teško razumljivih odnosa u međunarodnoj politici – dodao je šef srpske diplomatije.

On je podsetio na spoljnopolitičke prioritete Srbije, kao što su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, uspešan proces pregovora o pristupanju EU, razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i osnaživanje bilateralnih odnosa, „kako sa najmoćnijim činiocima međunarodne politike, tako i sa brojnim zemljama širom sveta sa kojima Srbija neguje višedecenijske prijateljske odnose“.

Od posebnog značaja, ukazao je Dačić, jeste i promocija ekonomskih potencijala Srbije i unapređenje ekonomske saradnje sa međunarodnim partnerima.

Dačić je napomenuo da je ovogodišnji program diplomatske i diplomatsko konzularne obuke modifikovan i modernizovan, više usmeren ka sticanju praktičnih znanja i veština, kao i korišćenju savremenijih metoda izučavanja spoljnopolitičkih tema, kako bi u većoj meri odgovarao potrebama današnje veoma intenzivne i zahtevne diplomatije.

Obraćajući se polaznicima, Dačić je istakao da borba za spoljnopolitičke ciljeve sopstvene zemlje, kao i motivisanost za doprinos njenom kontinuiranom napretku, podrazumeva i kontinuirano osećanje patriotizma.

– Samo tako možete biti uspešni u zastupanju i odbrani vitalnih nacionalnih interesa naše zemlje. Takođe, siguran sam da vas kompleksnost zadataka na spoljnopolitičkom planu neće obeshrabriti u vašem budućem radu, već da će vas dodatno motivisati za stručno usavršavanje i razvijanje vaših ličnih i profesionalnih potencijala – poručio je Dačić i polaznicima poželeo puno sreće i uspeha u daljem radu.

Dačić je naveo da ovogodišnju generaciju čini ukupno 49 polaznika, među kojima je i 15 pripravnika diplomatsko-konzularne struke u Ministarstvu spoljnih poslova, što, kako je ocenio, treba da obezbedi kontinuitet u daljem usavršavanju diplomatskog kadra.

On je rekao da ga raduje što ćemo prvi put, na osnovu Memoranduma o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, u oblasti diplomatskog obrazovanja, imati u generaciji i dva službenika iz Republike Srpske, napominjući da je posebno značajno što će i ove godine osnovni program diplomatske obuke pohađati i kolege zaposlene u drugim organima državne uprave, ali i predstavnik organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: