Dačić u Bakuu: Hvala svima koji danas stoje uz Srbiju

od strane | 02/03/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je u Bakuu, gde se održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, brojnim članicama tog pokreta koje stoje uz Srbiju i koje su dosledne principima poštovanja međunarodnog prava, ne priznajući jednostranu proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

– Srbija je u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje EU, vodi između Beograda i Prištine – rekao je Dačić.

On je poručio da će Srbija, polazeći od dobro poznatog principa „pakta sunt servanda”, nastaviti da insistira da prethodno postignuti i potpisani dogovori budu implementirani, kako bi proces bio kredibilan i kako bi mogao da se nastavi u dobroj veri.

– Vodimo odgovornu politiku, čineći sve da interesi Srbije, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni – istakao je šef srpske diplomatije.

Ministar je napomenuo da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može i treba da računa na prijateljstvo i partnerstvo Srbije.

– Čvrsto verujemo u svet u kojem vladaju dijalog i saradnja na bazi ravnopravnosti, želja za kompromisom i težnja ka očuvanju mira – kazao je on.

Dačić je poručio da ciljevi i načela UN definisani Poveljom predstavljaju oslonac u borbi za mir i bolji svet.

– Jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, bez sumnje su principi koji su danas, u uslovima krupnih promena na međunarodnom planu, još aktuelniji i potrebniji u cilju postizanja najvrednijeg cilja – mira – naglasio je Dačić.

Ministar je na samitu, koji je posvećen borbi protiv korona virusaa, rekao da je više od dve godine pandemija kovida 19 i dalje aktuelna, kao i da globalne promene i izazovi postaju sve kompleksniji, te je jasnije da je međudržavna i međuregionalna saradnja ključ za davanje odgovora.

Prema njegovim rečima, Srbija je duboko uverena da je ne samo na posledice pandemije, već i na ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno i jedinstveno.

– Srbija smatra da Pokret nesvrstanih zemalja može da bude aktivan činilac i da na adekvatan način doprinese predlozima rešenja za postojeće svetske izazove – objasnio je Dačić.

On je podsetio da su u Srbiji dostupne vakcine pet različitih prozivođača, kao i da naša zemlja u teškim trenucima nije zaboravila ni na svoje susede, ali i tradicionalne prijatelje iz Azije i Afrike kojima je nesebično donirala osnovnu medicinsku opremu i vakcine.

Pozdravio je napore Azerbejdžana, kao predsedavajućeg Pokreta, na uspostavljanju posebnog fonda za donacije najranjivijim grupama zemalja u Africi, ali i ostrvskim državama u razvoju.

– Srbija je spremna da doprinese daljem unapređenju međunarodne saradnje – poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

U Bakuu se danas održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, a Dačić je u ime Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zahvalio Azerbejdžanu na organizaciji sastanka.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: