Dačić: Prioritetni cilj konzularnih zadataka je dobrobit građana

od strane | 20/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Vlada Srbije)

  Na sastanku sa konzularnim predstavnicima, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zaključio da je prioritetni cilj konzularnih zadataka dobrobit građana.

– Svi koji su se opredelili za rad u konzularnoj oblasti znaju koliko je predanosti, godina rada i kontinuiranog učenja potrebno da bi se izgradili kapaciteti za obavljanje konzularnih zadataka, čiji je prioritetni cilj dobrobit građana – rekao je Ivica Dačić.

On je naveo da je želja Srbije da se ovim skupom izgradi još jedan most saradnje između konzularnih odeljenja ambasada, stranih počasnih konzula, konzularne službe MSP i institucija Srbije i smatram da je ovaj kanal komunikacije veoma važan za što bolju koordinaciju u širem pristupu konzularnoj problematici.

Ministar Dačić je istakao da je dobro poznato koliko je važno imati efikasnu konzularnu službu, koja je uvek budna, dostupna i spremna da deluje.

– Konzuli su na radnom mestu u svako doba, nemaju radno vreme i prvi su na licu mesta, što ih čini prvom adresom u svim kriznim i nepredviđenim situacijama – dodao je on.

Stoga je, navodi, angažman konzula bio naročito vidljiv u trenutku izbijanja svetske pandemije 2020.

– Poseban kuriozitet je da je Srbija jedna od retkih, ako ne i jedina zemlja, koja nije naknadno naplatila reparticione letove, a uz podršku diplomatsko-konzularnih predstavništava sa sedištem u Beogradu, ovim letovima je i oko 1.000 stranih državljana vraćeno svojim kućama – ocenio je prvi potpredsednik Vlade.

Izazovi u kojima živimo, kako je rekao, zahtevaju visoku efikasnost u radu, a to znači da konzularna služba Srbije nastavlja sa modernizacijom, razvojem tehnologije povezivanja i umrežavanja svih subjekata društva.

– U svakodnevnom radu naših konzularnih službi u zemlji i inostranstvu su odavno prisutna sva dostupna digitalna sredstva koja olakšavaju rad i omogućavaju brzo delovanje, čime se doprinosi boljem funkcionisanju države u celini, a ujedno i podiže kvalitet usluga što, sve zajedno, doprinosi izgradnji poverenja – rekao je Dačić.

Povod okupljanja, kako je naveo, jeste da našim gostima, konzularnim predstavnicima, približimo rad, organizaciju i funkcionisanje Sektora za konzularne poslove, kao jednog od najvažnijeg segmenta ukupnog rada i delovanja Ministarstva spoljnih poslova.

On je uveren da je sastanak odlična prilika da saznaju više o organizaciji Sektora za konzularne poslove i da neposredno ostvare kontakt sa predstavnicima našeg Ministarstva, ali i drugih ministarstava koji će ih upoznati sa najvažnijim segmentima svog rada i delovanja.

Trudićemo se, rekao je Dačić, da tradicija ovakvih okupljanja zaživi, kako bismo izgradili čvrste temelje buduće saradnje.

– Uveravam vas da ćete u Ministarstvu spoljnih poslova uvek imati adekvatnog i kredibilnog sagovornika, podršku i sigurnog partnera po svim pitanjima – zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...