Dačić: Prioritetni cilj konzularnih zadataka je dobrobit građana

od strane | 20/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Vlada Srbije)

  Na sastanku sa konzularnim predstavnicima, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zaključio da je prioritetni cilj konzularnih zadataka dobrobit građana.

– Svi koji su se opredelili za rad u konzularnoj oblasti znaju koliko je predanosti, godina rada i kontinuiranog učenja potrebno da bi se izgradili kapaciteti za obavljanje konzularnih zadataka, čiji je prioritetni cilj dobrobit građana – rekao je Ivica Dačić.

On je naveo da je želja Srbije da se ovim skupom izgradi još jedan most saradnje između konzularnih odeljenja ambasada, stranih počasnih konzula, konzularne službe MSP i institucija Srbije i smatram da je ovaj kanal komunikacije veoma važan za što bolju koordinaciju u širem pristupu konzularnoj problematici.

Ministar Dačić je istakao da je dobro poznato koliko je važno imati efikasnu konzularnu službu, koja je uvek budna, dostupna i spremna da deluje.

– Konzuli su na radnom mestu u svako doba, nemaju radno vreme i prvi su na licu mesta, što ih čini prvom adresom u svim kriznim i nepredviđenim situacijama – dodao je on.

Stoga je, navodi, angažman konzula bio naročito vidljiv u trenutku izbijanja svetske pandemije 2020.

– Poseban kuriozitet je da je Srbija jedna od retkih, ako ne i jedina zemlja, koja nije naknadno naplatila reparticione letove, a uz podršku diplomatsko-konzularnih predstavništava sa sedištem u Beogradu, ovim letovima je i oko 1.000 stranih državljana vraćeno svojim kućama – ocenio je prvi potpredsednik Vlade.

Izazovi u kojima živimo, kako je rekao, zahtevaju visoku efikasnost u radu, a to znači da konzularna služba Srbije nastavlja sa modernizacijom, razvojem tehnologije povezivanja i umrežavanja svih subjekata društva.

– U svakodnevnom radu naših konzularnih službi u zemlji i inostranstvu su odavno prisutna sva dostupna digitalna sredstva koja olakšavaju rad i omogućavaju brzo delovanje, čime se doprinosi boljem funkcionisanju države u celini, a ujedno i podiže kvalitet usluga što, sve zajedno, doprinosi izgradnji poverenja – rekao je Dačić.

Povod okupljanja, kako je naveo, jeste da našim gostima, konzularnim predstavnicima, približimo rad, organizaciju i funkcionisanje Sektora za konzularne poslove, kao jednog od najvažnijeg segmenta ukupnog rada i delovanja Ministarstva spoljnih poslova.

On je uveren da je sastanak odlična prilika da saznaju više o organizaciji Sektora za konzularne poslove i da neposredno ostvare kontakt sa predstavnicima našeg Ministarstva, ali i drugih ministarstava koji će ih upoznati sa najvažnijim segmentima svog rada i delovanja.

Trudićemo se, rekao je Dačić, da tradicija ovakvih okupljanja zaživi, kako bismo izgradili čvrste temelje buduće saradnje.

– Uveravam vas da ćete u Ministarstvu spoljnih poslova uvek imati adekvatnog i kredibilnog sagovornika, podršku i sigurnog partnera po svim pitanjima – zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...