Dačić: Odnosi Srbije i Turske na istorijskom maksimumu, cilj da razmena bude pet milijardi dolara

od strane | 26/01/2023 | Politika, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, izjavio je da su bilateralni odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu, kao i da su Srbija i Turska imale trgovinsku razmenu od skoro 2,5 milijardi dolara, a čiji je cilj da dostigne pet milijardi.

– Reč je o jednom izuzetno otvorenom i prijateljskom odnosu, odnosu poverenja, koji se zasniva i na poverenju dvojice predsednika Vučića i Erdogana i nas dvojice kao ministara spoljnih poslova. Počeli smo time što smo radili na potpisivanju sporazuma o ukidanju viza i sporazumu o slobodnoj trgovini, još pre više od 10 godina. I tada smo imali viziju šta treba da radimo nečekajući EU – izjavio je Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije.

On je istakao da u političkoj i ekonomskoj sferi obe države imaju dobre odnose, da je naša ekonomska saradnja u usponu, da imamo čitav niz investicija i da se zapošljava veliki broj ljudi.

Kaže da su u pitanju infrastrukturni projekti koji pomažu razvoju Srbije i njenim regionima, a da je tu značajan autoput za Sarajevo.

– Postoji i prisustvo finansijskog kapitala, banke i razvojne agencije, a radi se i na razvoju naših kulturnih i obrazovnih odnosa, kao i u oblasti sporta, nauke i drugo. Zato je veoma važano da imamo stalne kontakte i da redovno analiziramo čekiranje šta je urađeno – dodao je ministar.

Podsetio je da srpski parlament treba da, nakon ranije postignutog sporazuma o ukidanju viza, ratifikuje i dopunu koja će omogućiti da se putuje samo sa ličnim kartama.

– Lične karte su sada modernizovane i onemogućena je bilo kakava zloupotreba. Ostaje da se u našem parlametnu ratifikuje ta dopuna potpisanog sporazuma i očekujem da će to biti veoma brzo i da će to biti aktuleno već za ovu turističku sezonu. Srpski turisti više dolaze u Tursku tokom leta, a turski turisti tokom cele godine dolaze u Srbiju – rekao je Dačić.

On poručuje da će ove dve države nastaviti ovakve odnose, jer ih povezuju velik broj ljudi koji žive u Turskoj sa prostra bivše Jugoslavije, kao i to da obe žele da budu konstruktivni u međunarodnim odnosima ii da ne budu ni na čijoj strani.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: