Da se domaća jela ne zaborave: U Nišu otvoren Degustaciono-edukativni centar

od strane | 26/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  U Nišu je otvoren Degustaciono-edukativni centar otvoren gde ćete biti u prilici da probate tradicionalna jela sa juga Srbije – ajvar, roštilj, domaće džemove, peglanu kobasicu i mnoga druga.

Cilj Centra jeste da od zaborava sačuva domaću kuhinju, kao i promocija finalnih proizvoda s juga. Na njihovim ambalažama stajaće žig „Zalogaj juga“, koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

– Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama – rekla je predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra Ančica Dimitrijević.

Osim degustacije, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.

– Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo – dodala je Dimitrijevićeva.

Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.

– Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, da oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, da ostanem u Udruženju i da osvajam nove medalje – izjavila je učenica.

Degustacioni centar je deo projekta „Zalogaj juga“ koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, a finansira ga EU u partnerstvu sa Vladom Srbije, preko programa „EU Pro plus“ čija je vrednost 55.000 evra.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti: