Da se domaća jela ne zaborave: U Nišu otvoren Degustaciono-edukativni centar

od strane | 26/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  U Nišu je otvoren Degustaciono-edukativni centar otvoren gde ćete biti u prilici da probate tradicionalna jela sa juga Srbije – ajvar, roštilj, domaće džemove, peglanu kobasicu i mnoga druga.

Cilj Centra jeste da od zaborava sačuva domaću kuhinju, kao i promocija finalnih proizvoda s juga. Na njihovim ambalažama stajaće žig „Zalogaj juga“, koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

– Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama – rekla je predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra Ančica Dimitrijević.

Osim degustacije, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.

– Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo – dodala je Dimitrijevićeva.

Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.

– Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, da oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, da ostanem u Udruženju i da osvajam nove medalje – izjavila je učenica.

Degustacioni centar je deo projekta „Zalogaj juga“ koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, a finansira ga EU u partnerstvu sa Vladom Srbije, preko programa „EU Pro plus“ čija je vrednost 55.000 evra.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...