Cvetković sa ambasadorkom Davidoju: Razmena Srbije i Rumunije u prvoj polovini ove godine preko 1,5 milijardi evra

od strane | 28/09/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar privrede Slobodan Cvetković i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju konstatovali su u razgovoru u Beogradu da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje beleži rast i da je u prvoj polovini ove godine premašila 1,5 milijardi evra.

Sagovornici su ocenili da je bilateralna trgovinska saradnja dobra i saglasili se da prehrambena industrija, u kojoj obe zemlje imaju iskustva, predstavlja perspektivnu oblast saradnje srpskih i rumunskih kompanija.

Cvetković je upoznao sagovornicu sa prioritetima resora kojim rukovodi i istakao značaj pružanja podrške privredi u sektoru malih i srednjih preduzeća.

– Konstantno unapređenje poslovnog okruženja je od izuzetnog značaja, kako zbog postojećih kompanija koje posluju u Srbiji, tako i zbog privlačenja novih investicija – naglasio je Cvetković, te dodao da je Ministarstvo privrede spremno da pruži sve neophodne informacije i podršku potencijalnim investitorima iz Rumunije.

Ministar je konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje između Srbije i Rumunije, posebno u oblasti energetike, saobraćaja, turizma i prekogranične saradnje, kako bilateralno, tako i u okviru Dunavske strategije EU.

Ambasadorka Davidoju je poručila da ima još mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno kroz organizaciju poslovnih foruma, privrednih izložbi i B2B sastanaka.

Ona je naglasila da dve zemlje treba više da se oslanjaju na partnere iz regiona imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo na globalnom nivou.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: