Četbot MIA olakšao građanima Srbije i RS odlaske na šalter

od strane | 28/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Prvi četbot MIA (Municipal Intelligent Asistent) lokalnih samouprava u Srbiji i BiH baziran je na veštačkoj inteligenciji i on je omogućio da gotovo 80.000 građana Sombora, Šapca, Bijeljine i Laktaša dođe do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave.

Prema saopštenju NALED-a, sa četbotom MIA obavljeno je oko 142.000 konverzacija za nešto više od godinu dana. 

Digitalna asistentkinja MIA nastala je u okviru projekta koji su sproveli GIZ i kompanija Saga, u saradnji sa NALED i PKRS, u okviru programa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

– MIA pruža brže odgovore i štedi vreme i novac građanima i zato bi trebalo svi da je koriste – poručeno je na završnoj sednici projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

Od oktobra 2021. četbot MIA pomaže građanima Šapca da dođu do poreskih i uverenja iz matičnih knjiga i knjige državljana, kao i da ostvare pravo na dečji ili roditeljski dodatak. 

U Somboru pruža informacije o dečjem dodatku i poreskim uverenjima, poreskom dugu i izdavanju uverenja o izmirenim poreskim obavezama.

– Na početku MIA je bila samo pružalac važnih informacija, ali se to promenilo, te od oktobra 2022. godine, kada su građani sve četiri lokalne samouprave dobili mogućnost da putem četbota poruče izvode iz matičnih knjiga i da im isti stignu na kućnu adresu, broj korisnika je porastao za deset puta – rekla je direktorka za dobru upravu u NALED Ana Ilić.

U Šapcu, najnovija usluga jeste zakazivanje termina za zaključenje braka dok će privrednici u Šapcu i Somboru moći na ovaj način da saznaju sve što ih interesuje o razvijanju biznisa u gradu, podsticajima, taksama i naknadama.

– GIZ je zajedno sa kompanijom Saga, koja je razvila ovu platformu, podržao ovaj projekat da bi mogli u potpunosti da iskoriste sve prednosti koje donose inovativna digitalna rešenja – navela je projektna menadžerka u GIZ Amira Omanović.

Direktor kompanije Saga Milen Janjić objašnjava da ovakve inicijative, dokazuju korisnost primene veštačke inteligencije i približavaju je građanima. 

Najveća prednost četbota je njegova dostupnost građanima 24 sata sedam dana u nedelji, kroz poznate kanale, objašnjavaju u NALED.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...